Noviny: Hamé dodá 120 tun masových konzerv pro státní rezervy

08.03.2016 6:43

Společnost Hamé dodá 120 tun masových konzerv za 15 milionů korun pro státní rezervy. Uvedl to dnes deník E15. Stát se podle deníku snažil předtím neúspěšně najít dodavatele konzerv tři roky. Hamé ale pokryje jen dvě třetiny zakázky - dodávku šunky a vepřového masa. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) totiž chtěla celkem 180 tun konzerv, o dodávku lančmítu ale žádná firma zájem neprojevila.

Noviny: Hamé dodá 120 tun masových konzerv pro státní rezervy
Foto: red
Popisek: Hamé

Mluvčí Hamé Petr Kopáček řekl E15, že zakázka je pro firmu obchodně zajímavá i přes "poměrně striktní" pravidla. Právě zpřísnění podmínek stojí podle SSHR za nezájmem firem o dodávky potravin do státních rezerv. Podniky ale tvrdí, že zakázky jsou ekonomicky nevýhodné, píše deník.

Správa musela v posledních letech několik tendrů zrušit kvůli tomu, že se do nich nepřihlásil žádný podnik, nebo jen jeden zájemce. Nouzové zásoby potravin tak v současnosti podle SSHR nesplňují požadované limity. Jídlo by stačilo pouze na jeden den, ačkoli by potravinová rezerva měla nahradit třídenní spotřebu.

Správa nedávno uzavřela tendr na nákup 600 tun mraženého masa od Mrazíren Plzeň - Dýšina za 55,7 milionu. Také se podařilo najít dodavatele 500 tun sušeného mléka za 31 milionů. Zakázku získala firma Olma z koncernu Agrofert vlastněného ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Dodávka ale byla součástí tendru na celkem 3500 tun sušeného mléka. Do šesti částí tendru se nikdo nepřihlásil, takže je správa vypíše znovu.

Správa státních hmotných rezerv schraňuje různé komodity pro případ krizových stavů, jako jsou například záplavy, válečné konflikty či zastavení dodávek klíčových surovin. Ve vlastních či pronajímaných skladech drží například zásoby ropy, leteckého petroleje, potravin a léků.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…