Noviny: Hrozí, že lidé nedosáhnou na starobní důchod

07.07.2014 7:14

Desetitisíce lidí jsou údajně v ohrožení. Je totiž pravděpodobné, že nedosáhnou na starobní důchod. Právo píše o studii, která naznačuje, že mnoho lidí nesplní podmínku 35leté doby sociálního pojištění. Bez splnění tohoto požadavku na důchod od roku 2018 nebudou mít nárok.

Noviny: Hrozí, že lidé nedosáhnou na starobní důchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci sedící na lavičce v parku

Problém prý spočívá v tom, že dnes je nutné splnit podmínky dosažení důchodového věku, ten se nyní stále prodlužuje, a dosáhnout potřebné doby pojištění. Po roce 2018 musí každý, kdo chce penzi, odpracovat 35 let.

Právo zmiňuje studii, která varuje například před pobyty v zahraničí. Dnešní pracovní kariéry jsou prý nyní často přerušovány dlouhodobými pobyty v zahraničí a také dlouhodobým pobytem mimo trh práce po rodičovské dovolené. Studie ukazuje, že častěji jsou ohroženy ženy.

Je možné si dobrovolně platit

Prý se nedá spoléhat na to, že díky prodlouženému věku pro odchod do penze bude snadné dosáhnout oněch 35 potřebných let sociálního pojištění. Právo také připomíná změnu, podle které se od roku 2009 nezapočítává do doby pojištění období studia.

Možnost, jak na penzi dosáhnout, existuje, znamená to platit si dobrovolně do důchodového pojištění, a to částku 1817 Kč měsíčně. Tuto možnost prý využívá minimum lidí. Přestože právě ta může zajistit, že dotyčný nebude muset počkat na důchod o pět let déle, než kdyby měl odpracovaných 35 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …