Noviny: Já jí dal jen pytlík uhlí, žádné šperky. Křetínský, exministr či ,,osoba Ritig" frekventováni v kauze, ve které Nagyové-Nečasové prý hrozí kriminál

02.04.2015 8:19

Dva roky až deset let vězení hrozí Janě Nečasové, dříve Nagyové, za spáchání zločinu krácení daně. Za tento skutek začala být v polovině letošního března stíhána vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. Informuje o tom dnešní vydání deníku Právo.

Noviny: Já jí dal jen pytlík uhlí, žádné šperky. Křetínský, exministr či ,,osoba Ritig" frekventováni v kauze, ve které Nagyové-Nečasové prý hrozí kriminál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Zmíněného trestného činu se měla Nečasová dopustit tím, že v úmyslu zkrátit český stát na darovací dani nenechala si vyměřit a nezaplatila darovací daň nejméně ve 29 případech. Celková cena všech darů měla být 9 682 886 korun. Stát tak měla na darovací dani připravit o 705 925 korun.  Podle listu Nečasové hrozí buď dva až osm let, nebo dokonce pět až deset let vězení.

Mezi dary, jichž se má krácení daně týkat, jsou podle listu většinou šperky, hodinky, luxusní kabelky, boty, ale i vonné svíčky nebo toaletní mýdla.

Na seznamu dárců prý figurují exšéf Pozemkového úřadu Petr Šťovíček, exministr a nynější šéf ČEPS Vladimír Tošovský, exministr Tomáš Chalupa, bývalý ekonomický ředitel pražského dopravního podniku Martin Horák, podnikatel Daniel Křetínský, šéf polostátního energetického gigantu ČEZ Daniel Beneš nebo blíže neurčený Ital ve spise označený jako „Giuseppe“.

Nedal jsem jí prsten za 215 tisíc, ale pytlík s uhlím

Pro ilustraci toho, jak obdarovávání někdejší vrchní šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase v tehdejší době probíhalo, přináší list následující příklad. V pražské značkové prodejně Cartier měl být koncem roku 2012 zakoupen prsten za 215 tisíc korun a faktura byla vystavena na jméno Dmitry Smolentsev-Monte z Moskvy. Prodejce ale vyšetřovatelům měl říct, že faktura na jméno Smolentsev-Monte byla čistě fiktivní, protože dárky ve skutečnosti zaplatilo samostatně více osob. Žalobci ve spisu údajně dovozují, že zmíněný prsten měl být uhrazen z finančních prostředků Ivana Lapina, který jej daroval Janě Nagyové. Lapin, který je členem dozorčí rady Severočeských dolů, to ve vyjádření pro deník popřel. Uvedl ale, že Janě Nagyové dal na přelomu roku 2012 skutečně dárek. Mělo ale jít o pytlík s uhlím. „Po Praze jsem v té době těchto našich vtipných reprezentačních balíčků roznesl několik desítek,“ uvedl s tím, že svou pověst bude bránit všemi prostředky.

Náušnice pro Nagyovou zaplatila „osoba Ivo Ritig“

List také upozorňuje na zajímavý fakt, že v den, kdy byla Nagyová zatčena, tedy 12. 6. 2013, měla na sobě náušnice značky Cartier. Podle vyšetřovatelů byly tyto náušnice uhrazeny prostřednictvím dárkového certifikátu zakoupeného 17. prosince 2012 „osobou Ivo Ritig“, přičemž Právo zdůrazňuje, že toto označení cituje doslova. Vyšetřovatelé dospěli k tomu, že tento dárek nakonec přinesl Nagyové tehdejší šéf Pozemkového úřadu Petr Šťovíček.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…