Noviny: Jak se Zeman dostal k informaci o Mládkovi?

13.01.2014 8:50

Prezident Miloš Zeman zřejmě požádal u tajné služby o prověření Jana Mládka. Píše o tom Právo s tím, že o tom svědčí jeho vyjádření ke kandidátovi ČSSD na post ministra obchodu a průmyslu ve včerejším vydání OVM v ČT. Zeman tvrdí, že Mládkovi v roce 2007 NBÚ bezpečnostní prověrku odmítl vydat a proto je bezpečnostním rizikem. Podle bezpečnostního experta Andora Šándora má prezident skutečně možnost požádat tajné služby o prověření kandidátů na ministerské posty.

Noviny: Jak se Zeman dostal k informaci o Mládkovi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jan Mládek

Vše vyznívá tak, jako by Miloš Zeman chtěl přimět budoucího premiéra Bohuslava Sobotku ke změně nominací ministrů v příští vládě. Nyní se diskutuje případ Jana Mládka, který by za ČSSD měl obsadit Ministerstvo průmyslu a obchodu. Právo se domnívá, že Miloš Zeman k tomu využil i své zákonné pravomoci, která mu umožňuje komunikovat prostřednictvím vlády s tajnými službami.

V Otázkách Václava Moravce v ČT včera Zeman hovořil o možném bezpečnostním riziku spojeném s osobou Jana Mládka, kterému podle něj byla odmítnuta bezpečnostní prověrka. Mládek se k této otázce již vyslovil s tím, že jeho prověrka byla v roce 2007 přerušena, protože ji už po odchodu z veřejné správy nepotřeboval: Jenže prezident v neděli stál na svém a tvrdil, že podle jeho informací ji Národní bezpečnostní úřad Mládkovi odmítl vydat.

„Podle informací, které jsem dostal, tato bezpečnostní prověrka mu byla odmítnuta, nikoli přerušena,“ prohlásil prezident v ČT. Důvody odmítnutí prý nezná, ale podle svých slov se musí spokojit s tímto sdělením: „Vycházím pouze z toho, že jestliže NBÚ odmítne bezpečnostní prověrku, pak se jedná, bez ohledu na konkrétní jméno, o bezpečnostní riziko.“ Důvody se prý ani nepokoušel zjistit. „Já jsem se po důvodech nepídil, protože tady už bych byl asi na hraně překročení svých kompetencí,“ dodal prezident.

Prezident má právo požádat tajné služby o prověření

Právo přemýšlí o způsobu, jak tuto informaci Zeman získal. Prezident prý mohl využít informací civilní kontrarozvědky. Jako prezident totiž nemá právo od NBÚ přímo získávat informace o udělených nebo odmítnutých prověrkách. NBU posílá zmíněné informace jak zpravodajským službám, tak Ministerstvu vnitra, ale prezidentovi nikoli. Pravidla jsou nastavena zákonem o ochraně utajovaných informací.

Deník Právo se ptal někdejšího šéfa vojenské zpravodajské služby a bezpečnostního experta Andora Šándora. Ten sdělil, že prezident může při hodnocení kandidátů požádat tajné služby o prověření. „Na to má právo a lze si takový postup představit,“ řekl Právu.

Proč nechce Miloš Zeman Jana Mládka na Ministerstvu průmyslu a obchodu? Právo vidí jako jeden z důvodů prezidentův letitý odpor k Mládkovi. Ten prý vznikl v době Zemanovy vlády. Tehdy byl Mládek náměstkem ministra financí Pavla Mertlíka. Oba kvůli neshodám s tehdejším premiérem ve funkcích roku 2001 skončili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…