Noviny: Jansta měl největší vliv na dotace, zná Babiše, Sobotku i Zemana, napráskal Pelta. Když dostal málo, naříkal a přidali mu

15.08.2017 7:47

Při manipulaci se státními dotacemi byl podle policejního vyšetřování klíčovým mužem šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Píší to dnešní Lidové noviny.

Noviny: Jansta měl největší vliv na dotace, zná Babiše, Sobotku i Zemana, napráskal Pelta. Když dostal málo, naříkal a přidali mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Jansta

Důkazem mají být například SMS zprávy, které Jansta posílal generálnímu sekretáři sportovní unie Janu Boháčovi. Burcuje jej v duchu: „Buď tvrdej, jsme největší. A neustupuj, už jsem mluvil s náměstkyní! Potřebuji, abys to vyhrotil, máš respekt!!!“ Boháč pak jen odepsal, že provede. Jindy jej pak Jansta burcoval, aby nešetřil Český olympijský výbor. 

Lidové noviny dnes přinášejí další podrobnosti, jak se o finance na sport lobbovalo. Janstovi je policejními vyšetřovateli vytýkáno zasahování do systému přidělování dotací na sport. Jansta si totiž měl naklonit náměstkyni ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) Simonu Kratochvílovou, která pak dokázala sportovní unii přihrávat dotace ve výši, jakou Jansta chtěl. A to právě i na úkor například Českého olympijského výboru nebo Sokola.

Kromě Jansty je v kauze zapleten také v tuto chvíli již bývalý šéf fotbalu Miroslav Pelta. Ten si pro změnu měl dotacemi zavazovat důležité lidi.

Jansta v tuto chvíli tvrdí, že dotace neovlivnil, což mu však překazil právě i Pelta, jenž vypovídal v duchu, že si musel o uspořádání prostředí na dotace promluvit s Karlem Březinou i Miroslavem Janstou. „S odstupem největší komunikaci s ministryní měl Miroslav Jansta, vnímán ve sportovním prostředí jako největší sportovní lobbista ve prospěch českého sportu, protože jeho vazby a kontakty na prezidenta Miloše Zemana, na premiéra Bohuslava Sobotku a ministra financí Andreje Babiše byly nejvíce bonitní z hlediska snah posílení financování českého sportu. Druhým člověkem, který měl tyto kontakty a vyjednával s nejvyšší politickou garniturou v ČR, jsem já z pozice místopředsedy ČOV, ČUS a předsedy FAČR,“ zmínil také mimo jiné Pelta. 

Česká unie sportu je v problémech například kvůli svému požadavku na 85 milionů korun, kdy členem expertní poradní komise přidělující dotace byl právě i generální sekretář Boháč. Před ostatními totiž zapřel svůj střet zájmů.

„Dnem rozhodnutí o dotační soutěži měl být 8. únor. Už den předtím se však Boháč coby člen komise dostal k jejím podkladům a Janstovi podle policie vynesl informaci, že jeho ČUS získá ‚pouhých‘ 48,5 milionu korun. Janstu taková suma naštvala, očekával více. Vyšetřovatelé díky odposlechům zaznamenali, že advokát se v zápětí obrátil na tehdejší náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, se kterou byl v úzkém kontaktu. Jansta náměstkyni sdělil, že potřebuje pro svou organizaci více než 48 milionů korun. Navrhl řešení: přidat ČUS a ubrat Českému olympijskému výboru (ČOV) a České obci sokolské (ČOS). Hájil se tím, že jeho organizace má nejvíce členů,“ popisují Lidové noviny. Bod pak prý následně z únorového jednání zásahem Kratochvílové zmizel z jednání 8. února, projednával se až 13. února, kdy se již hovořilo o vyšší částce. A vskutku – Česká unie sportu získala 60 milionů korun, na úkor Sokolů i olympijského výboru.

Vyšetřovatelé nyní tvrdí, že bez Janstových požadavků by k žádným trestným činům nedošlo. „Hlavní pachatelé vždy jednali na základě jeho požadavků, jeho role v popsané trestné činnosti je tak klíčová,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…