Noviny: Kroužkování se dotkne nejvíce ČSSD a ODS

24.10.2013 6:51

I v letošních volbách zřejmě zasáhne do konečného výsledku kroužkování. Nejvíce k němu dojde u velkých stran – u ODS a u ČSSD. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Naopak nové strany jako je Úsvit či ANO se kroužkování příliš obávat nemusejí.

Noviny: Kroužkování se dotkne nejvíce 	ČSSD a ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

„Voliči přišli na to, že kroužkování je poměrně mohutný demokratický nástroj, ale nemůže se využívat bez rozmyslu. Zjistili, že zvýraznit posledního na kandidátce nenaplňuje smysl preferenčních hlasů,“ cituje list sociologa Jana Herzmanna.

Podle Mladé fronty Dnes by preferenční hlasy mohly rozhodnout i o tom, kdo ODS či ČSSD ovládne.

„U voličů sociální demokracie očekávám masové kroužkování na jižní Moravě, kde kandidují za sebou Bohuslav Sobotka a Michal Hašek. Preference tam můžou rozhodnout o budoucím premiérovi,“ řekl listu Daniel Prokop z agentury Median.

Naopak u nových stran se jejich lídři kroužkování příliš obávat nemusejí. „Nové lidi na kandidátkách těchto stran voliči neznají dost dobře na to, aby je podpořili,“ citují noviny Pavla Vaněčka z agentury TNS Aisa.

List také připomíná, že sociální demokraté svým kandidátům vést vlastní kampaň na podporu kroužkování zakázali. Naproti tomu u ODS někteří kandidáti takovou kampaň vedou. Jako příklad dávají dlouholetého poslance Marka Bendu.  „Někteří mi pořád vyčítají,  že jsem ve sněmovně už dlouho. Proto jsem se sám rozhodl kandidovat z nevolitelného místa, abych si otestoval, zda důvěru voličů stále mám,“ uvedl v listu Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…