Noviny: Merkelová v Praze překvapila svou tvrdostí

27.08.2016 7:53

Německá kancléřka v Praze překvapila svou tvrdostí, píší dnešní Lidové noviny.

Noviny: Merkelová v Praze překvapila svou tvrdostí
Foto: bundeskanzlerin.de
Popisek: Angela Merkelová, německá kancléřka

Angela Merkelová sice pochválila českou ekonomiku i dostavbu dálnice D8, setkala se s bývalými kolegy z řad vědců a vyzdvihla proevropské směřování vlády.

„Když ale přišla řeč na migraci, zažil jsem kancléřku tak, jak ji neznám. Nad rámec konstatování, že se neshodneme, nechtěla vůbec jít. Ten poslední rok ji asi hodně zocelil. Rozhodně bych s ní nechtěl vyjednávat žádná konfliktní témata,“ řekl LN zdroj, který se dlouhodobě pohybuje v česko-německé tematice.

Chladnější postoj německé kancléřky se ukázal i na tiskové konferenci. Zatímco Sobotka se na dotaz německé veřejnoprávní televize ZDF rozpovídal o tom, proč Česko vidí zejména v muslimských migrantech bezpečnostní riziko, Merkelová se do obhajoby společné azylové politiky EU ani nepustila. Přímé otázce, zda má pro odmítavý český postoj pochopení, se vyhnula. „Je důležité o těchto věcech mluvit a najít řešení. To je princip EU,“ prohlásila neurčitě Merkelová.

A zatímco před svou předchozí návštěvou Prahy v dubnu 2012 kancléřka poskytla LN rozhovor, letos se na žádná česká média nedostalo.

A naprázdno vyšli i ostatní novináři z ciziny. Kancléřka s rozhovory šetří. Za poslední rok Merkelová poskytla jediné interview pro zahraniční médium. Byl jím izraelský list Jediot Achronot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…