Noviny: Ministr školství Chládek získal doktorát na základě práce pochybné úrovně

16.05.2014 8:17

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) má další problém. Poté, co tento týden média zveřejnila, že se na ministerstvu vůči svým podřízeným údajně dopouští šikany a kvůli tomu si jej následně pozval na kobereček premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), dnešní Lidové noviny informují o podivných okolnostech, za kterých získal titul PhDr.

Noviny: Ministr školství Chládek získal doktorát na základě práce pochybné úrovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

Ten získal na základě rigorózní práce, jejíž exemplář má list  k dispozici. Práce prý postrádá poznámkový aparát, nedostatečně odkazuje ke zdrojům dat a předkládá nepříliš objevná sdělení. O Chládkovu rigorózní práci se před rokem zajímalo nové vedení andragogiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK), kde nynější ministr školství rigorózum obhajoval. Dokument  proto externě posuzovali odborníci z Masarykovy univerzity v Brně. „Posudek byl ke kvalitě práce velmi kritický,“ řekl listu tehdejší děkan FF UK Michal Stehlík. Podle něj je chybou, že práce u tehdejšího vedení katedry prošla, nicméně titul už nyní odebrat nelze.

Chládek se hájí tím, že si na svou rigorózní práci nechal vypracovat dva nezávislé posudky. Deník ale nechal ministrovu rigorózní práci v její anonymizované verzi posoudit andragogikům. Oslovení odborníci prý postrádají v práci formulaci cílů a řádnou metodu. „Podle mých zkušeností kvalita tohoto textu nedosahuje současné obvyklé úrovně bakalářských prací předkládaných v rámci andragogických oborů na pracovištích v České republice,“ řekl listu andragogik, jehož identitu redakce zná.

Ministr, jehož doktorská práce nedosahuje úrovně bakalářské, nemůže být autoritou

Problému se na komentářové stránce věnuje publicista Martin Zvěřina. Podle něj nemůže být ministr, jehož doktorská práce nedosahuje ani úrovně bakalářské práce, autoritou ani žákům, ani učitelům. „Navenek jej budou respektovat, za zády se mu vysmívat,“ podotkl Zvěřina. Předpokládá, že premiér ministra bude bránit, protože „levou zadní“ získal vysokoškolský diplom „každý druhý politik“.

Taková situace prý ale není dlouhodobě udržitelná. Buď  tituly udělované na humanitních oborech ztratí svoji hodnotu, nebo se „slušní a nezkorumpovaní učitelé a profesoři“ vzbouří a „prostřednictvím nějakého svého zástupce protlačí nějaký zákon, který bude prověřovat již vydané tituly“.

reklama

autor: vam

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…