Noviny: Po návratu Zemana přijde zklidnění. Prezident ví, že to po... A Babiš včera řval na Sobotku a další

11.05.2017 6:54

Novým ministerským předsedou by mohl být ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) či předseda lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Alespoň o tom spekuluje dnešní MF Dnes. Ta se také věnuje včerejší schůzce prezidenta Miloše Zemana s předsedy koaličních stran v Liberci. Premiéra Bohuslava Sobotku, jenž byl v té době už na cestě na jednání s lucemburským premiérem, nahradil při jednání právě Chovanec.

Noviny: Po návratu Zemana přijde zklidnění. Prezident ví, že to po... A Babiš včera řval na Sobotku a další
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

„Vypadá to jako další naschvál od prezidenta,“ řekl k celé schůzce jeden z představitelů ČSSD, vzhledem k tomu, že Sobotka se o ní dozvěděl až v letadle. Na schůzce pak koaliční partneři slyšeli od Zemana dva návrhy  –  předčasné volby, nebo odchod Sobotky i ministra financí Andreje Babiše. Ani jeden z těchto návrhů však pro ně není tím nejlepším, nadále trvají na odvolání ministra financí Babiše.

Zeman však mimo jiné také prý naznačil, že až se příští středu vrátí z Číny, tak začne plnými silami hledat řešení, jak ze současné vládní krize ven. Prozatím odmítá Babiše odvolat, což nejen Sobotka vnímá jako protiústavní krok. Zeman však prý podle informací MF Dnes ví, že mu nic jiného ale nezbývá, a že pro něho jeho souboj se Sobotkou dopadl nejhůř, jak mohl.

„Pokud by svoje rozhodnutí začal o týdny prodlužovat, poslanci a senátoři mu hrozí ústavní stížností, která by v konečném důsledku mohla Zemana zbavit prezidentského úřadu a nadto mu znemožnit do něho opět kandidovat,“ zmiňuje MF Dnes. 

Situace se však mírní i na vládě, kdy nakonec i přes počáteční spekulace při jejím jednání schválli sociální demokraté Zemanovu cestu do Číny. Proti cestě se postavili jen lidovečtí ministři Daniel Herman a Marian Jurečka, jejich předseda Bělobrádek se zdržel.  

Noviny pak mimo jiné také popisují jednání koaliční rady, která byla podle všeho napjatá. Jak uvedl pro Právo zdroj blízký vedení KDU-ČSL, nejlepší by bylo, aby se uvolnil nejen resort ministerstva financí, ale i spravedlnosti. „Aby tam nesedělo ANO,“ podotkl. 

„To nebyla schůzka, která by měla znamenat rozpad. Byly tam prostě sporné věci, to se stává. Byl tam občas i zvýšený hlas, ale to prostě patří do politiky. Schůzka nepřekročila mez, že bychom už nebyli schopni jednat,“ okomentoval situaci pro Právo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ministr vnitra Chovanec pak řekl pár slov k Andreji Babišovi. Ten se podle něj naučil nový trik. „Když se mu něco nelíbí, tak se nás snaží překřičet a neposlouchat. To jsme zažili i dnes,“ řekl. 

A napjatá byla i mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, jež přijala v závěru usnesení, že Andrej Babiš zneužíval média a  lhal. Ten ve svém plamenném projevu na schůzi mimo jiné odmítl rezignaci. „Můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat,“ řekl mimo jiné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…