Noviny: Politici ČSSD už plánují, jak budou rozhazovat

21.08.2013 10:21

Kabinet Petra Nečase (ODS) by se dal díky pevné ruce exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) označit za "vládu rozpočtové odpovědnosti". Éra šetření je ale nejspíš u konce. Nečasova vláda padla a pravděpodobný vítěz příštích voleb ČSSD už teď mluví o obnovení hospodářského růstu a má spoustu nápadů, za co utrácet.

Noviny: Politici ČSSD už plánují, jak budou rozhazovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisková konference ČSSD

Zrušení některých zdravotnických poplatků, další zbrojení, víc policistů v oblastech s vyšší kriminalitou... To jsou jen některé z návrhů programu sociálních demokratů, se kterými jdou do voleb. Má je k dispozici deník MF Dnes.

"Náš program bude realistický a bude odpovídat situaci. Budeme hledat zdroje. Deficit se nedostane přes tři procenta hrubého domácího produktu," slibuje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho ministři už ale mají plány, za co utrácet. Ucelený program prý strana představí 6. září.

Stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přišel s novým nápadem snížit DPH na léčiva. Chce také zrušit všechny poplatky ve zdravotnictví přezdívané po ministrovi ODS "julínkovné". Zůstat by ale měl poplatek za pobyt v nemocnici ve výši 60 korun za den. Platil by se ale maximálně třicet dní v roce. Dále chce prý Němeček zvýšit platbu za státní pojištěnce, aby dostal do zdravotnictví o téměř 6 miliard více.

Více policistů

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc zase slibuje více policistů v ulicích, a to hlavně na místech, kde jsou nejvíce potřeba. "Severní Morava a další problémové lokality si určitě zaslouží víc policistů," míní Tejc.

Rozpočet svého ministerstva by chtěl také stínový šéf obrany Jan Hamáček. "Bude záležet na hospodářské situaci. Navýšení nemůže být skokové," připouští opatrně.

Podle stínového ministra práce a sociálních věcí Romana Sklenáka bude úkolem státu garantovat uplatnění absolventů a lidí v předdůchodovém věku. Počítá také se zrušením druhého pilíře penzijní reformy.

Stínoví ministři mají své vize zpracovat a odevzdat do čtvrtka. Už teď se ale zdá být téměř jisté, že stínový ministr financí Jan Mládek spolu s Bohuslavem Sobotkou budou muset nadšení a plány svých kolegů krotit. Jen nové nápady ve zdravotnictví a obraně čítají podle MF Dnes dohromady přes deset miliard korun navíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…