Noviny: Polsko se chce stáhnout z projektu visegrádského radaru

15.09.2014 6:14

Polsko se chce stáhnout ze společného obranného projektu visegrádských zemí (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a rozhodlo se opustit jednání o budování společného protiletadlového radarového systému. Napsal to dnes list The Financial Times s odvoláním na zdroje obeznámené s polským rozhodnutím.

Noviny: Polsko se chce stáhnout z projektu visegrádského radaru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radar

„Varšava je přesvědčena, že ostatní menší členské státy Visegrádské skupiny nemají čím přispět ke snaze Polska modernizovat svou armádu a svůj obranný systém," napsal The Financial Times. Mluvčí polského ministerstva obrany ale popřel, že by Varšava společný projekt opustila, a prohlásil, že „jednání pokračuje". 

Podle dostupných informací jde o moderní vojenské 3D radary, kterých podle zprávy deníku E15 z tohoto týdne chce Česká republika získat pět, Slovensko čtyři a Maďarsko dva. Cena zařízení na podvozku Tatra nemá překročit 325 milionů korun. 

Podle britského listu odchod Polska z projektu zvýší náklady pro ostatní země, pozdrží jeho realizaci a předznamenává možná jeho kolaps. Neúspěch údajně poškodí hlavně Českou republiku, jejíž radar ze sovětské éry doslouží v roce 2017. 

„Máme teď dvě možnosti. Pokračovat s Maďarskem a Slovenskem, nebo otevřít projekt pro externího uchazeče," řekl listu The Financial Times pracovník českého Ministerstva obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…