Noviny: Posudky říkají, že Pecina nemusel brát Lessyho zpět k policii

11.12.2013 8:37

Ministr vnitra Martin Pecina nemusel brát bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho zpět k policii. Informují o tom Lidové noviny s tím, že v tomto smyslu vyznívají dva posudky, které si Ministerstvo vnitra nechalo zpracovat ředitelem Ústavu státu a práva Janem Bártou.

Noviny: Posudky říkají, že Pecina nemusel brát Lessyho zpět k policii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

První posudek odpovídal na otázku, zda soudní rozhodnutí ukládá povinnost znovu rozhodovat o téže věci: „Pro Ministerstvo vnitra i pro Policii ČR z rozhodnutí trestního soudu neplynou žádné důsledky, zejména ne povinnost přezkoumávat správní rozhodnutí nebo vůbec něco konat,“ cituje list Jana Bártu, ředitele Ústavu státu a práva, který posudky pro ministerstvo zpracoval.

Druhý posudek řešil problém, zda má ministr přezkoumat rozhodnutí o Lessyho propuštění. V něm Bárta doporučil ministrovi přezkum zvážit, netvrdí ale, že musí Petra Lessyho vzít zpět. „Kdyby ministr vnitra v daný okamžik přezkum nezahájil, prakticky by  tím ignoroval obsah jemu nyní známého výsledku trestního řízení,“ napsal Bárta ve druhém posudku.

A jak sám Bárta oba posudky vysvětluje? „Ten první posudek de facto říká, že jestliže trestní soud dopadl pro policistu příznivě, tak to ještě neznamená, že je automaticky znovu policistou. V druhém posudku se pak snažím ministrovi sdělit, že tento fakt by neměl ignorovat a že záleží na jeho uvážení, zda tuto věc otevře,“ uvedl Bárta v úterním vydání deníku Právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…