Noviny: Prezidentem chce být i šéf akademiků Drahoš

15.10.2016 7:10

Mezi uchazeče o post prezidenta se zřejmě zařadí také stávající předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Noviny: Prezidentem chce být i šéf akademiků Drahoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentská standarta

List upozorňuje, že Drahošovi na jaře skončí druhý mandát ve vedení této elitní instituce. O půlnoci byly uzavřeny nominace na jeho nástupce; jedinou kandidátkou na šéfku Akademie je takřka jistě profesorka Eva Zažímalová, již navrhlo 40 ústavů.

„Jiří (Drahoš) to zkusí. Myslím, že to během podzimu veřejně oznámí,“ cituje list svůj zdroj z vědcova nejbližšího okolí. Sám Drahoš nyní pobývá soukromě v zahraničí a s médii nekomunikuje.

Jeho zájem o kandidaturu však podle deníku dokládají i další dva důvěryhodné zdroje, a navíc i hlasy mimo výzkumné prostředí.

Možné kandidatuře Drahoše na post prezidenta se na titulní straně listu věnuje také jeho komentátor Zbyněk Petráček. Pokládá si v této souvislosti několik otázek: „Ví širší veřejnost, jaké jsou Drahošovy postoje k veřejným problémům? Ví o jeho vztahu k jiným tématům, než je věda a její organizace? O jeho postojích k ústavnosti, migraci či ukotvení Česka ve světě?“

A k tomu Petráček dodává: „Při vší úctě k Drahošovi, k jeho vědecké, akademické a intelektuální práci, nezná-li veřejnost jeho širší postoje, těžko je obhájí v přímé volbě.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…