Noviny: Rusové žijící v Česku jsou prý nejednotní

02.04.2015 11:39

Tuzemskými médii jsou označováni jako moskevská pátá kolona nebo uprchlíci z Putinova Ruska. Řeč je o 35 tisících občanů Ruska, kteří měli letos v únoru povolen dlouhodobý pobyt na území České republiky. Jejich názory a postavení mapují dnešní Hospodářské noviny.

Noviny: Rusové žijící v Česku jsou prý nejednotní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

„Problém je, že o nás vlastně nikdo nic neví,“ cituje list šéfredaktorku novin Pražskij Express Irinu Šulcovou. Novinář Kirill Ščelkov, který prošel mnoha ruskojazyčnými periodiky v Česku vysvětluje, že část Rusů se chce v naší zemi asimilovat až komicky, kdy si i jméno změní na české. Jiní zase žijí ve svém světě, nakupují v ruských obchodech a sledují ruskou televizi. „Další skupinou jsou bohatí podnikatelé, kteří sem odvezli své ženy a děti, protože je tu bezpečno, kvalitní zdravotnictví, vzdělání a nemusejí tu nikomu dávat úplatky,“ řekl listu Ščelkov.

V zahraničí Rus Rusovi vlkem?

List také upozorňuje na to, že přes mnohé pokusy v Praze neexistuje ruská restaurace, která by byla centrem pro setkávání příslušníků menšiny. Na rozdíl od takto fungujících gruzínských, ukrajinských nebo francouzských podniků. „Problém je, že si lidé nevěří. Když jsem před 18 lety přijela, tak mě hned varovali, že v zahraničí je Rus Rusovi vlkem,“ řekla Šulcová. Tento názor podporuje Ščelkovova osobní zkušenost. „Zprostředkovatelé všeho možného si berou obrovské provize. Potom člověk zjistí, že to celé mohl udělat sám za zlomek ceny, a jeho ochota bavit se s rodáky klesá,“ posteskl si.

Na proruských demonstracích bývají většinou téměř samí Češi

List také uvádí, že zapojení Rusů žijících v ČR do debaty ohledně konfrontace se Západem je minimální. „Já jako novinářka chodím na proruské demonstrace, ale tam jsou skoro jen Češi. A třeba dva tři Rusové, kteří nejspíš už mají občanství,“ řekla prý trpce Šulcová. Podle deníku byla totiž její žádost o české občanství odmítnuta. Sama je přesvědčena, že to bylo kvůli její angažovanosti v ruské komunitě. „Oficiálně to bylo kvůli pozdě zaplacenému zdravotnímu pojištění před šesti lety. Ale původně říkali, že to není podstatné, a pak najednou otočili. Asi když si všimli, že pracuji jako vydavatelka ruských novin,“ tvrdí Šulcová, která se prý chce s českým státem soudit.

Závěrem list tvrdí, že příznivci Vladimira Putina jsou v Česku v menšině. V ruských prezidentských volbách v roce 2012 prý Putin v Praze získal jen 29,17 % hlasů. Téměř polovinu hlasů získal kremelský oligarcha Michail Prochorov, který sbíral hlasy liberálních voličů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …