Noviny: Ruští spotřebitelé začali šetřit. A tamním podnikatelům poklesly příjmy

04.08.2014 12:56

Přestože reálné platy v Rusku podle tamních statistiků vzrostly o 3,3 %, ruští spotřebitelé začali šetřit. Klesají nákupy v drahých obchodech, naopak tržby se zvyšují megamarketům a levným řetězcům. Píší o tom pondělní Hospodářské noviny, které také připomínají, že nejbohatší Rusové svou zemi opouštějí. Mnoho z nich se stěhuje například do Londýna.

Noviny: Ruští spotřebitelé začali šetřit. A tamním podnikatelům poklesly příjmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Podle listu právě hlavní město Velké Británie hlásí dvojnásobný růst tzv. investorských víz. „Ty žadatel získá v případě, že investuje ve Velké Británii minimálně milion liber,“ vysvětlil deník.

Respektovaný výzkumný holding Romir zjistil, že reálné výdaje, tedy po očištění od inflace, na potraviny a předměty každodenní spotřeby během posledního roku klesly o 8,5 %. „Rusové také koupili o 2 až 4 % méně výrobků než v loňském roce,“ uvedl list s tím, že v předchozích pěti letech naopak výdaje rostly v průměru o 10 až 14% ročně.

Zatímco v případě platů není ke zpomalení útrat důvod, v případě příjmů z podnikatelské činnosti už tomu je jinak. Tyto příjmy totiž v prvním čtvrtletí poklesly o 330 miliard rublů, zatímco ve stejném období loňského roku vzrostly o 720 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…