Noviny: Savov nemusí soudu platit půl miliardy korun kvůli kauze ČKA

18.08.2014 6:28

Městský soud v Praze rozhodl, že podnikatel František Savov nemusí státu platit náhradu škody ve výši půl miliardy korun kvůli kauze zmizení peněz z účtů dceřiné firmy České konsolidační agentury (ČKA), společnosti Galileo Real. Savov byl podle rozsudku pouze běžným finančním poradcem a ne tím, kdo se pokusil peníze ukrást. Informují o tom Hospodářské noviny (HN).

Noviny: Savov nemusí soudu platit půl miliardy korun kvůli kauze ČKA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Za zmizení peněz byli již v roce 2011 odsouzeni Jan Šik a Miloš Skořepa na 5,5 a 8,5 roku do vězení. Půl miliardy korun podle soudu převedl bez souhlasu představenstva bývalý manažer Šik v roce 2005 do Švýcarska a podnikatel Skořepa je pak použil na soukromé aktivity. Oba mají podle rozsudku dohromady zaplatit společnosti 96 milionů korun a úroky. Zbylá část ze ztracené půlmiliardy se vrátila ze švýcarské banky po dohodě o narovnání.

Stát ale vymáhal peníze i po Savovovi, který k soudu chodil jen jako svědek. Podle svých slov pouze Šika propojil se Skořepou. „Nakonec i z trestních rozsudků vyplynulo, že (Savov) poskytoval pouze běžnou pomoc finančního poradenství s cílem získat provizi od banky, pro kterou sehnal klienta," uvedla soudkyně Renata Poláková, která žalobu na náhradu škody zamítla. Ministerstvo financí se podle mluvčího Radka Ležatky proti rozsudku odvolalo.

Po Savovovi momentálně pátrá policie kvůli jiné kauze, která se týká údajných miliardových daňových podvodů. Savov žije v Londýně, kde má několik let dům a kancelář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…