Noviny: Šéf ČT se bojí o křeslo. Do osudu televize promluví Babišovo hnutí

03.02.2014 6:54

Poslanci budou vybírat šest nových členů patnáctičlenné Rady České televize. Ta kontroluje chod veřejnoprávní České televize. Její ředitel Petr Dvořák začal situaci pečlivě sledovat. Vůbec poprvé totiž může svůj vliv na televizi uplatnit Babišovo hnutí ANO.

Noviny: Šéf ČT se bojí o křeslo. Do osudu televize promluví Babišovo hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Volba radních je v rukou politiků, ovšem předvýběr mají na starost poslanci sněmovního výboru, kterému předsedá jedna z nejvýraznějších tváří ANO, Martin Komárek. Navíc v ní mají silný vliv babišovci, kteří vystřídali ODS. Hnutí ANO tak má poprvé možnost ovlivnit Kavčí hory.

Politické strany sice své vlastní kandidáty do patnáctičlenné rady navrhovat nesmějí, ovšem zájemci bez dohod s politiky většinou šanci dostat se do rady nemají.  

Rada odvolává či volí ředitele ČT. Momentálně v křesle veřejnoprávní televize sedí Petr Dvořák. A ten situaci pozorně sleduje. LN už před časem informovaly o tom, že Dvořák prostřednictvím najatých lobbistů u poslanců zjišťuje, jak pevná je jeho pozice. A právě bývalého novináře Komárka prý lobbisté již kontaktovali.

„Byl to nevinný rozhovor o České televizi ve sněmovních ‚státních aktech‘,“ řekl Komárek pro Lidové noviny. Podle něj se lobbisté zajímali o to, kdo má šance usednout v radě. Sám Komárek má ale v takové situaci jasno. „Nemohl bych se na sebe podívat do zrcadla, kdybychom tlačili nějaké své poslušné koně, jak to bylo zvykem,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…