Noviny: Skotové by se měli lépe než Angličané. Ale...

18.09.2014 10:20

Zvýšení HDP v přepočtu na jednoho obyvatele z 35 tisíc na 39 tisíc dolarů. To by obyvatelům Skotska přinesla nezávislost. Průměrný Skot by tak byl v přepočtu toho, co stát vyprodukuje, bohatší než Angličan, Francouz či Japonec. Uvádí to čtvrteční vydání MF Dnes, která obsáhle analyzuje dopady případného osamostatnění Skotska. O něm jeho obyvatelé v referendu hlasují právě dnes.

Noviny: Skotové by se měli lépe než Angličané. Ale...
Foto: internet
Popisek: Skotsko, pohled na malebnou krajinu

List upozorňuje, že skotská ekonomika se nejvíce opírá o ropu a plyn, které by tvořily zhruba 20 % všech příjmů nezávislého Skotska. Ovšem zásoby těchto surovin klesají a většina jejich ložisek leží v oblastech, které touží v Británii zůstat.

Skotsko je nepřiměřeně závislé na bankách a pojišťovnách, podle listu více než Irsko a Island před krachem. „Objem bankovních aktiv dosahuje 1254 procent ekonomiky,“ uvedl deník s tím, že kdysi největší banka světa, Royal Bank of Scotland varuje, že přesune centrálu do Londýna.

Třetím pilířem skotské ekonomiky je potravinářství, země produkuje a ve velkém vyváží lososy a whisky.

Po odtržení Skotska by libra oslabila

Zásadní by pro Skotsko bylo udržení měnové unie s Británií, jinak by prý skotská měna nebezpečně závisela na ropných zásobách a na cenách ropy. Na druhou stranu zbytek Británie by se musel smířit s tím, že libra by po osamostatnění Skotska oslabila, protože výnosy z prodeje ropy zlepšují Velké Británii platební bilanci.

List také přináší obsáhlý článek o českém podnikateli Cyrilu Svozilovi, jehož společnost Fenix ve Skotsku vyrábí topné panely. „Skotové jsou, navzdory své pověsti, velkorysí a racionální lidé, ale to až na jednu výjimku, a tou je jejich národní příslušnost,“ řekl Svozil listu s tím, že v případě národní příslušnosti, na kterou jsou extrémně citliví, vždy přicházejí emoce. A to v českém podnikateli vzbuzuje obavy. Podle Svozila lidé z byznysu jsou ve Skotsku většinou proti jeho samostatnosti.

Průměr průzkumů naznačuje, že se Skotsko neosamostatní

Na jiném místě deník přináší rozhovor s politologem Edinburské univerzity Charliem Jeffreyem. Ten zmínil zajímavý fakt, že byl vypracován průměr šesti různých průzkumů veřejného mínění, z něhož vyplývá, že pro setrvání Skotska ve Spojeném království je 51 % Skotů, 49 % je pro samostatnost. Na jedné straně jde o rozdíl v rámci statistické chyby, na druhou stranu o průměr šesti průzkumů, takže to nejspíš opravdu ukazuje, co je pravděpodobnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…