Noviny: Sobotka opravdu uvažuje, že vyhodí Babiše. Ale má takový vítr z Miloše Zemana...

26.04.2017 6:47

Půl roku před volbami by prý ve vládě mohlo dojít k nevídané rošádě. Premiér Bohuslav Sobotka prý vážně uvažuje o tom, že kauzu daňových manipulací ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše vyřeší tím nejrazantnějším způsobem – jeho odvoláním. To by znamenalo nejtěžší politickou krizi celého volebního období.

Noviny: Sobotka opravdu uvažuje, že vyhodí Babiše. Ale má takový vítr z Miloše Zemana...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Deník Právo prý hned ze čtyř zdrojů blízkých premiéru Sobotkovi získal informace, že Sobotka je na Babiše vrcholně naštvaný. Zejména po pondělním jednání vlády, kdy generální ředitel Finanční správy Martin Janeček přinesl ministrům zprávu o šetření kauzy korunových dluhopisů, jejíž součástí ministr financí je, a jeho vysvětlování ministry velmi nemile překvapilo.

To, že Sobotka odvolání prvního vicepremiéra zvažuje, prý ale ještě rozhodně neznamená, že jej provede. Podle Práva je naopak velice nepravděpodobné, že by chtěl půl roku před volbami riskovat pád vlády a případný úřednický kabinet, zejména když na Hradě sedí prezident Zeman, který své představy o úřednické vládě předvedl již v roce 2013 s Rusnokovým kabinetem.

Každopádně ale prý premiérovi s Babišem dochází trpělivost, neboť ministři ČSSD museli končit za mnohem menší prohřešky.

Anketa

Co říkáte na příběh Emmanuela Macrona a jeho o 24 let starší ženy?

hlasovalo: 5008 lidí

Sobotka sám zaslal deníku Právo vyjádření, ve kterém sdělil, že očekává, že ministr financí vysvětlí poslancům své finance do konce dubna, jak jej k tomu zavázalo usnesení Sněmovny. Otázky jsou podle něj na místě, objevuje se prý totiž nejen problém, zda ministr financí řádně platil daně, ale dokonce i otázka, jak přišel ke svým příjmům a svému majetku.

Podle Sobotky se z toho navíc stává problém důvěryhodnosti celé vlády. „Jak mají lidé věřit státu a platit mu daně, když je dokonce ministr financí podezřelý z daňových triků?“ ptá se premiér.

Babiš chce naplnit usnesení Sněmovny v dopise, který pošle jejímu předsedovi Janu Hamáčkovi. Ten jej pak rozešle ostatním poslancům.

Pokud by se Sobotka ke zmíněnému razantnímu kroku odhodlal, ANO prý v odvetě zvažuje odchod z koalice. V úvahu však prý připadá i opačný scénář, že by ministři ANO ve vládě zůstali a Babiše by nahradil někdo jiný. Sám Andrej Babiš již dříve při spekulacích o svém odvolání novinářům řekl, že alespoň bude mít čas na kampaň.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…