Noviny: Spolupráce Sobotky, Haška a Tejce po volbách nebude možná

27.09.2013 12:39

Sobotka, Hašek a Tejc po volbách nebudou moci dál fungovat spolu ve vedení ČSSD, tvrdí na závěr obsáhlého analytického článku v příloze Kavárna Mladé fronty autorka článku. Analyzuje kariéry všech tří ambiciózních absolventů brněnských práv.

Noviny: Spolupráce Sobotky, Haška a Tejce  po volbách nebude možná
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka vstupoval do ČSSD v prosinci 1989. Tedy v době, kdy z členství v ČSSD koukala spíš ostuda mezi vrstevníky než politická kariéra. „Ostatní nám samozřejmě nadávali do komunistů, my jsme však byli idealisté,“ vzpomínal v listu Sobotkův kolega z Mladých sociálních demokratů Richard Dolejš.  

Sobotkovu loajalitu k vedení označují někteří jeho kolegové jako „naprostou nevýbojnost.“

O pět let mladší Michal Hašek s výbojností problém neměl, problém mu prý dělalo ztotožnit se s ideologií vlastní strany. Sám Hašek přiznává, že to s jeho levicovými názory není nijak slavné: „Nejprve jsem znal lidi, teprve později jsem se detailněji seznámil s programovými věcmi a pak jsem se stal členem,“ cituje list deset let staré Haškovo vyjádření.

Haška na jaře 2000 oslovil tehdejší šéf klubu Zdeněk Škromach, zda by nechtěl dělat tajemníka klubu ČSSD ve sněmovně. Tam navázal cenné kontakty a zjistil, jak věci chodí po formální stránce a jak doopravdy.

Tejc byl zpočátku Sobotkovec

Šestatřicetiletý Jeroným Tejc se v roce 2000 stal asistentem poslance Zdeňka Koudelky, později  se dostal do čela brněnské stranické organizace po skandálu s černými dušemi. V roce 2006 už kandidoval do sněmovny z druhého místa kandidátky. Ve sněmovně se ale Tejc přidal na Sobotkovu, nikoliv na Haškovu stranu, tvrdí list.

„Investoval jsem hodně času do toho, aby hrál Jeroným Tejc větší roli v politice sociální demokracie. A vnímal jsem ho jako svého přirozeného nástupce  v čele poslaneckého klubu,“ zavzpomínal Sobotka.

List tvrdí, že pozice Haška posílila v době, kdy byl předsedou ČSSD Jiří Paroubek. A jak na tohoto kontroverzního politika vzpomíná sám Hašek? „Jiří Paroubek uměl použít metodu rozděl a panuj. Když dal šanci mladým lidem, tak určitě proto, aby mu v nich vyrostla protiváha zkušeným matadorům.“

Hašek to umí se všemi, i se Zemanem, i s Klausem

Deník cituje tehdejší poslankyni ČSSD Annu Čurdovou, podle níž je Hašek nadán hlavně empatií. „Snažil se každého poslance využít po všech stránkách, uplatnit jeho odbornost a dát mu najevo: ty sem patříš a my tě chceme.“

Hašek uměl spolupracovat se všemi. Dokázal si naklonit na rozdíl od Sobotky i prezidenta Václava Klause a také Miloše Zemana.

Při střetu Sobotky a Haška o post předsedy strany pro populárního jihomoravského hejtmana hrálo to, že je mladý a skandály nezatížený. Naproti tomu Sobotka měl za sebou podezřelé privatizace OKD nebo Škody Plzeň. Ale i díky svému vyjednavači Tejcovi Sobotka na sjezdu v boji o post šéfa ČSSD zvítězil.  „Kdybych nestál na jeho straně, myslím, že by nezvítězil,“ tvrdí Tejc.

Podporu, kterou Zemanovi v prezidentské kampani poskytl, vysvětluje Hašek tím, že má Miloši Zemanovi co vrátit „i z hlediska těch našich přátelských vazeb.“

Po volbách se rozhodne, kdo s koho

Nyní je sociální demokracie rozdělena na „Haškovce“, kteří podporují politiku prezidenta, a „Sobotkovce“, kteří obhajují samostatnou politiku ČSSD, na hradním pánovi nezávislou.

Sobotkově části sociální demokracie prezident podle listu nikdy nezapomene potupný útěk ze Španělského sálu po prohrané prezidentské volbě v roce 2003. Jakou roli ale tehdy hrál ve zvolení Klause prezidentem poslanec Hašek?

Podle  Mladé fronty Dnes na tehdejší dobu Hašek nevzpomíná rád.  „Nebyl jsem příliš vyhraněný. Zúčastnil jsem se schůzek s těmi a s těmi.“ Zda nakonec volil Zemana nebo Klause, neprozradil.

Podstatné ale je, že se později se Zemanem spřátelil a často jej na jeho chalupě na Vysočině navštěvoval.

List nakonec připomíná, že při rozhodování o tom, kdo bude volebním lídrem ČSSD, se Tejc přiklonil na Haškovu stranu. „Řetězec zrady v politickém trojúhelníku byl završen,“ podotýká list.

Ať už volby dopadnou jakkoliv, podle lidí ze Sobotkova okolí je jasná jedna věc: „Nedůvěra mezi Sobotkou, Haškem a Tejcem už je tak velká, že bude muset po volbách přijít  nějaká katarze. Ti tři nebudou moci dál fungovat vedle sebe,“ cituje závěrem list zdroj z neformálního vedení ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …