Noviny: Stát bude možná muset vrátit firmám miliardy

22.11.2013 7:57

V letech 2011 a 2012 vybral stát na darovací dani z emisních povolenek zhruba 7,5 miliardy korun. Teď ale hrozí, že je bude muset vrátit, pokud soud na popud nespokojených firem rozhodne, že je vybral neoprávněně, píší Hospodářské noviny.

Noviny: Stát bude možná muset vrátit firmám miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Smog vytváří také spalování tuhých paliv, zejména PET lahví naplněných pilinami

Jedna povolenka umožňuje firmám vypustit do ovzduší jednu tunu oxidu uhličitého. Cílem je, aby firmy investovaly do modernizace a snažily se emise snižovat. Jak píší HN, české firmy tyto povolenky dostávaly do roku 2012 zdarma na základě evropské směrnice. Stát se ale rozhodl zdanit je zpětně darovací daní.

Proti tomu se odvolaly čtyři firmy a spory nyní leží u Nejvyššího správního soudu (NSS), který se svým rozhodnutím vyčkával na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie. Ten v podobném případě dal za pravdu firmám. Česká darovací daň tudíž může být v rozporu s evropským právem. Verdikt by měl padnout do konce roku.

Stát by musel peníze vrátit

Pokud se soud přikloní na stranu firem, může to znamenat, že o vrácení daně se přihlásí desítky dalších podniků. Týkat by se to podle HN mohlo i energetického giganta ČEZ, který na této dani zaplatil 5,3 miliardy korun. Firma zatím situaci sleduje, pokud by soud rozhodl ve prospěch podniků, přistoupila by k odpovídajícím krokům. "Pokud by se tak stalo, budeme se tím vážně zabývat," uvedl mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž.

Jednou ze čtyř firem, které se na soud obrátily, je společnost Ško-Energo. Právníci v žalobě argumentují tím, že stát porušil směrnici Evropského parlamentu z roku 2009. "Stát je podle této směrnice povinen přidělit 90 procent povolenek zdarma a nemůže vnitrostátními opatřeními dosažení tohoto cíle mařit," stojí v odůvodnění.

Loni v listopadu rozhodl Krajský soud v Praze ve prospěch této firmy, čeká se tedy jen na verdikt NSS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…