Noviny: Tragédie v Uherském Brodě ukázala, že stát opět chyboval v krizové situaci

26.02.2015 8:52

Je to už podruhé, co vrcholní politici ukazují, že v krizových situacích nezvádají mezi sebou komunikovat. První případ se týkal Vrbětic a výbuchů v muničních skladech, ten druhý tragédie v Uherském Brodě. A tentokrát bylo štěstí, že zmatek v komunikaci nepřinesl žádné další oběti na životech. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

Noviny: Tragédie v Uherském Brodě ukázala, že stát opět chyboval v krizové situaci
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Celé nedorozumění odstartovalo prohlášení starosty Uherského Brodu Patrika Kunčara, který krátce po čtvrt na tři (14:16) včera v České televizi prohlásil, že je na místě manžel jeho asistentky a je tam někde schovaný. Podle dostupných informací byl však vrah osmi lidí Zdeněk K. ještě naživu, a tak mu mohl starosta přes televizi takto doporučit, že má hledat další potencionální oběť.

Policie totiž odstartovala svůj zásah až ve 14:23, tedy asi o sedm minut déle, než se pro televizi vyjádřil starosta. Proti jeho televiznímu výstupu se okamžitě ohradil ministr vnitra Milan Chovanec a označil „upovídanost“ pana starosty za jedno z velkých rizik včerejšího policejního zásahu.

Starosta Kunčar se však hájí, že nedostal žádnou informaci ani doporučení, jak má v této situaci jednat. Ještě včera odpoledne tvrdil Hospodářským novinám, že ze strany policie nedostal žádnou zprávu.

Policie zase naopak tvrdí, že se nedomnívá, že by pan starosta neměl potřebné informace. Podle šéfa zlínské policie Jaromíra Tkadlečka se policie starostu snažila kontaktovat odpoledne. Navečer se pak s ministrem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým zúčastnil společného jednání.

Ministerstvo vnitra bylo deníkem dotázáno, jestli byl starosta informován včas o tom, jak se má chovat v tak krizové situaci. Odpověď však deník do uzávěrky neobdržel.

To, že komunikace mezi regionálními politiky a ministerstvem vázne, dokazuje i případ z Vrbětic. Tenkrát si starostové stěžovali, že se zásadní informace dozvídají především z médií  a nikoliv z ministerstva. Hnutí Starostové a nezávislí odmítlo včera Chovancovu kritiku uherskobrodského starosty. „Apeluji na ministra Chovance, aby se pokusil přístup policie změnit,“ prohlásil v reakci na kritiku Kunčara první místopředseda hnutí Petr Gazdík.

Otázku, zdali se jedná o systémové selhání policie, dostalo od deníku Ministerstvo vnitra. Ani na tu neodpovědělo.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…