Noviny: Tyto firmy nejvíce doplatí na sankce proti Rusku. Problém je i v tom, že Rusové přestali platit

27.08.2014 8:47

Ekonomické sankce, které na sebe navzájem uvaluje Západ a Rusko, postihnou zřejmě tuzemské firmy hned dvojmo. Jednak ztrátou byznysu a jednak mohou mít české společnosti problémy s vyrovnáním účtů s ruskými partnery, jelikož platební morálka ruských firem se podle šéfa Asociace exportérů Jiřího Grunda výrazně zhoršila. Kterých českých firem se uvedené záležitosti dotknou nejcitelněji?

Noviny: Tyto firmy nejvíce doplatí na sankce proti Rusku. Problém je i v tom, že Rusové přestali platit
Foto: red
Popisek: Hamé

Z potravinářského sektoru by současnou politicko-vojenskou krizi měly podle serveru Lidovky.cz nejcitelněji pocítit firmy Hamé a Madeta. Madeta vyvážela do Ruska šedesát tun nivy měsíčně, což je třikrát tolik, než co dodává na český trh. Kvůli potravinovému embargu již musela omezit výrobu pouze na několik dní v týdnu s tím, že se propouštět zatím nechystá. Společnost Hamé má již deset let v Rusku výrobní podnik, který údajně pokryje osmdesát pět procent ruského odbytu. Nyní se firma pokouší rozšířit tamní výrobu, aby pokryla výpadek v důsledku zákazu dovozu potravin. Šéf Hamé Martin Štrupl bude po státu a Evropské unii požadovat odškodnění.

S problémy se zřejmě budou potýkat i společnosti podnikající v petrochemickém průmyslu. Majitel České rafinérské, polský PKN Orlen, odebírá ropu od ruského Rosněftu. Ten figuruje na amerických i evropských sankčních seznamech, takže dle Lidovek.cz reálně hrozí zastavení dodávek ropy, což by pro Českou rafinérskou mohlo být zásadní. Obávat by se měla i Sigma Group, která vyrábí čerpací techniku pro petrochemické podniky, hutě či doly. Ztráta ruského trhu by prý pro ni znamenala snížení výroby o čtvrtinu.

Pro opraváře leteckých motorů, státní LOM Praha, představuje Rusko klíčového obchodního partnera. Servisuje například vrtulníky MI. Uzavřené kontrakty údajně pořád platí, nicméně by firma mohla mít problém s dodávkou náhradních dílů do Ruska. Stejné nepříjemnosti hrozí podle Lidovek.cz i Prvním brněnským strojírnám, které vyrábí motory do malých letadel a vrtulníků.

Do první desítky nejohroženějších českých podniků se vešly i takové společnosti jako je automobilka Škoda Auto, dodavatel jaderných technologií Škoda JS, Alta podnikající v oblasti výrobních linek či litovelská firma Papcel, která vyrábí stroje pro papírenský průmysl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…