Noviny: Uprchlíci rozbíjejí okna a nábytek, aby získali zbraně, říká policejní odborář

05.11.2015 10:12

Reportér MF Dnes Václav Janouš čtvrt roku mapuje akce různých sdružení pořádajících demonstrace proti přijímání uprchlíků. Ze závěrů, které ve čtvrtek publikoval v témže listu, vyplývá, že protiuprchlické téma stále více akcentují i pravicoví extremisté. Do téhož tábora se ale rovněž přidávají policisté, kteří mají s uprchlíky zkušenosti ze služby v uprchlických táborech.

Noviny: Uprchlíci rozbíjejí okna a nábytek, aby získali zbraně, říká policejní odborář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí PEGIDA slavilo v Drážďanech rok své existence. Na demonstraci promluvil i český poslanec Marek Černoch

Janouš poukazuje na to, že demonstrace pořádané antiislamistickými subjekty navštěvují pravicoví radikálové, kteří také téma přistěhovalectví stále častěji akcentují na úkor protiromské debaty. Novinář také podotýká, že odpor k přistěhovalcům vůbec poprvé vede k tomu, že se dříve znesvářené pravicové skupiny spojují.

Reportér MF Dnes se na to konto inkognito zúčastnil schůzky radikálů, kteří jezdí na protiislámské demonstrace skandovat hesla proti uprchlíkům. „Nechápu, jak se celá Evropa dívá, jak k nám proudí armáda mladých islamistů, a čeká, až nám začnou podřezávat krky. Když nebudou demonstrace jako v Drážďanech, aby lidé pochopili a šli s námi, bude se furt jen kecat v hospodě,“ vyprávěl mu pravicový extremista Stanley.

Policisté proti uprchlíkům

Sympatie k protipřistěhovaleckým postojům kromě pravicových radikálů vyjadřují i policisté, kteří prý stále častěji anonymně přiznávají, jak moc rozumějí lidem, jež uprchlíky odmítají. „Podmínky pro policisty například v táboře v Drahonicích jsou bída s nouzí a i to, jaký je diametrální rozdíl v podmínkách pro uprchlíky a pro policisty, může jejich názor ovlivnit. Jako policista jsem povinen dodržovat zákon, ale v osobní rovině nebo jako subjektivní pocit mám obavu z toho, co přijde,“ říká předseda výkonného výboru Unie bezpečnostních složek Zdeněk Drexler.

„Vidíme, jak se uprchlíci chovají, rozbíjejí okna, nábytek, aby získali zbraně, aby se mohli sebepoškodit nebo eventuálně někoho napadnout. To jsou rizika, která policisté vnímají, a ta obava tam je,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…