Noviny: Vláda až po Novém roce. ČSSD, Babiš a lidovci se sbližují ve věci daní

07.11.2013 8:31

Představitelé politických stran a hnutí, před kterými je vyjednávání o nové vládní koalici, by chtěli sestavit vládu co nejdříve. Lidové noviny však o možnosti tento plán uskutečnit tak rychle pochybují. Deník Právo si zase všímá určitého sbližování postojů lidovců, ANO i ČSSD ohledně progresivní daně nebo DPH.

Noviny: Vláda až po Novém roce. ČSSD, Babiš a lidovci se sbližují ve věci daní
Foto: Václav Fiala
Popisek: Babiš na mítingu v Plzni

Daně jsou pro pravděpodobnou vládní trojkoalici klíčové. KDU-ČSL a Andrej Babiš nepřipouštějí zvýšení firemních daní z dnešních 19 procent, které měla ve volebním programu ČSSD. Na druhou stranu se ukazuje jako možná dohoda na progresivní dani, kterou prosazují sociální demokraté a lidovci. Poukazuje na to deník Právo.

Přes náznak budoucí možné dohody je však vznik vlády v nedohlednu. ČSSD začne s vyjednáváním až po nedělním zasedání ÚVV. LN píší, že je velice nepravděpodobné, že by se sociálním demokratům podařilo do konce roku dohodnout na koaličním kabinetu nebo na podpoře menšinové vlády ČSSD.

U progresivní daně nacházejí strany společnou řeč

Andrej Babiš nevyloučil, že by souhlasil s progresivní daní pro lidi s vysokými příjmy. ČSSD žádá základní sazbu 20 procent zvýšit na 30 procent pro příjmy nad sto tisíc měsíčně.

Deník Právo si také všímá dalšího sbližování postojů v otázce snižování DPH některých komodit a při poklesu spotřební daně u pohonných hmot.

Podle šéfa ANO se jeho experti už seznamují s návrhem lidovců. Ten počítá se zavedením tří sazeb − snížené 12procentní, základní 20procentní a 28procentní pro příjem nad 100 tisíc měsíčně − a jejich svázáním se společným zdaněním manželů. To prý rodinám za vlád ČSSD až do zavedení rovné daně Topolánkovou vládou šetřilo ročně tisíce korun. „V takovém případě by byl zřejmě nulový dopad,“ řekl Babiš k návrhu KDU-ČSL.

„Odmítám ale platit vyšší daně v zemi, když je pak někdo rozkrade, plýtvá se s penězi. Až se to vyřeší, tak věřím, že všichni budeme solidární,“ dodal Babiš.

Shoda na snížení spotřební daně

Deník Právo uvádí, že se v otázce daní nabízí řešení, že by případná trojkoalice ČSSD, ANO a lidovců nehýbala s firemními daněmi a zavedla progresivní daň podle lidovců. Shoda mezi všemi partajemi prý panuje u snížení spotřební daně na pohonné hmoty a zavedení majetkových přiznání.

Jednání budou ještě dlouhá

Přestože předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ještě kvůli vnitrostranické krizi nezačal jednat, stále je přesvědčen, že se podaří vládu sestavit do konce roku. „Myslím, že je reálné dosáhnout dohody a vzniku vlády do konce roku,“ uvedl Sobotka. Jenže podle LN tomu brání například i požadavek prezidenta Zemana na čistá lustrační osvědčení nových ministrů. Andrej Babiš si o něj prý nehodlá zažádat a naopak chce počkat na rozhodnutí slovenského soudu, který má v jeho případě rozhodovat v lednu. Předseda ANO chce od soudu potvrdit, že byl u Stb veden neprávem.

Podle informací Lidových novin by byl předseda lidovců Pavel Bělobrádek ochoten počkat až na rozhodnutí soudu, ale déle by vyčkávat nechtěl. Pavel Bělobrádek prý dokonce připouští, že je možné, že ČSSD, ANO a KDU-ČSL za dva týdny zjistí, že jejich spolupráce na vládě není možná. LN předpokládají, že o programové spory nebude nouze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…