Noviny: Vydávání církevního majetku jde jen pomalu

02.06.2014 9:54

I když poslední možné termíny pro vydávání majetku vyprší začátkem července, stát zatím vydal církvím jen zlomek jimi požadovaného majetku. Informuje o tom pondělní MF Dnes s tím, že zatímco církve si stěžují, že není dodržována zákonná půlroční lhůta, úředníci poukazují na to, že jde o složitý a nevratný proces.

Noviny: Vydávání církevního majetku jde jen pomalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Na celou záležitost mají vliv ale i další okolnosti. Mluvčí Národní galerie (NG) Eva Kolerusová upozorňuje, že NG nechce činit ve věci církevních restitucí žádné nevratné kroky i proto, že nyní nemá ředitele. Pověřený ředitel NG Vít Vlnas k tomu upřesnil, že vydá jen taková umělecká díla, na něž je nárok žadatelů nesporný.

Podle listu jsou ale církve s vydáváním majetku nespokojené. Například podle Aleny Slačíkové, která jedná za Řád křížovníků s červenou hvězdou, byl řádu z celkového objemu požadovaných nemovitostí vrácen jen zlomek. Navíc lhůty pro vydání majetku prý nebyly v drtivé většině dodrženy.

Ovšem podle deníku jsou někdy na vině i samy církve. „Církevní výzvy jsou často nekompletní a je třeba vyzývat  žadatele k jejich doplnění,“ cituje list mluvčí Národního památkového ústavu Simonu Juráčkovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…