Noviny: Za dopis s jedem pro Babiše hrozí muži ve Slovinsku 15 let

28.08.2015 6:13

Případ muže podezřelého z toho, že loni na podzim poslal dopis s jedem místopředsedovi české vlády Andreji Babišovi (ANO), míří k soudu. Ve slovinském Koperu začne soudní řízení 16. září. Čtyřiadvacetiletému Italovi slovinského původu Ivanu Černičovi, který za odeslání dopisu dostal zaplaceno od zatím neznámých lidí, hrozí až 15 let vězení. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD).

Noviny: Za dopis s jedem pro Babiše hrozí muži ve Slovinsku 15 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Černič je podle deníku obžalován za terorismus, výrobu a distribuci drog a falšování listin, protože se na poště prokazoval padělanými doklady. Slovinská policie Černiče odhalila a zatkla loni těsně před Vánocemi. Česká policie poté uvedla, že kvůli zveřejnění informace o zatčení se už nepodaří vypátrat objednavatele.

Dopis, který obsahoval jed a byl určený pro Babiše, přišel na české ministerstvo financí loni v listopadu. Ministr financí tehdy uvedl, že zásilka byla odeslána ze Slovinska. Řekl také, že může jít o pokus o pomstu někoho z obchodních kruhů, s nímž měl v minulosti problémy.

Černič žil v italském pohraničním městě Gorizia, na poštu vyjížděl na druhou stranu hranice do slovinské Nové Gorice. Tam ho policie zadržela při pokusu poslat další zásilku, píše MfD. Přístup k jedovatým látkám měl Černič díky svému studiu veteriny. Černič podle deníku sympatizoval s bosensko-srbskými nacionalisty a mezi jeho výstřední koníčky patřily horské pochody v německé vojenské uniformě.

Podobný dopis s jedem jako Babišovi přišel v listopadu i na české ministerstvo vnitra. Odeslán byl ze Švédska. Podezřelé zásilky dorazily před polovinou prosince také na Pražský hrad, na ministerstvo spravedlnosti a opět ministerstvo vnitra, jed však neobsahovaly.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…