Noviny: Za prodej dolů Bakalovi můžeme vymoci miliardy. Sobotkovi se ale prý nechce

09.04.2014 7:41

Stát má ještě šanci vymoci miliardy z privatizace OKD. Cesta k tomu je trnitá, ale přesto existuje. Zbývá ovšem už jen několik měsíců, než se tato možnost uzavře. Tento scénář ale především předpokládá vůli vlády peníze skutečně získat. A Sobotkovu kabinetu se podle MF Dnes příliš nechce.

Noviny: Za prodej dolů Bakalovi můžeme vymoci miliardy. Sobotkovi se ale prý nechce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co soudíte o skandálu kolem privatizace OKD ve vztahu k premiéru Sobotkovi?

hlasovalo: 8046 lidí

Šanci dle MF Dnes nabízejí pravidla Evropské unie. Evropská komise může do obchodu zasáhnout do deseti let od jeho realizace, a tato lhůta tedy uplyne letos v září. V rámci tohoto řízení komise vyšetří, zda prodej neproběhl pod tržní cenou a zda tedy transfer nebyl skrytou podporou státu jedné firmě. Pokud by zjistila, že tomu tak bylo, mohla by státu nařídit, aby i s úroky vymohl chybějící miliardy.

Stát by tak dostal možnost od privatizační smlouvy odstoupit, případně se s majiteli firmy dohodnout, že zpětně doplatí požadovanou částku.

Zdánlivě nic nebrání tomu, aby se stát obrátil na Evropskou komisi. Škoda, která měla státu vzniknout, je zdokumentovaná policejním vyšetřováním privatizace. Policisté pracují s posudkem renomované auditorské firmy Ernst  & Young, která škodu odhaduje na 20 miliard. V Bruselu už navíc jedna stížnost leží - podali ji nájemníci hornických bytů, kteří se cítí znevýhodněni privatizací svých příbytků.

K úspěchu by ovšem byla nezbytná iniciativa vlády, která nepřichází. Premiér Bohuslav Sobotka k tomu říká: „Směrem k Evropské komisi bylo v uplynulých letech podáno několik podnětů, je na ní, aby se s nimi vypořádala.“ Podle MF Dnes stojí za Sobotkovou pasivitou strach o vlastní kariéru, která by byla nepochybně značně poznamenána, pokud by Evropská komise zkonstatovala, že stát chyboval. Za vládu tehdy jako ministr financí vedl privatizaci právě Sobotka.

Evropská komise již dříve privatizaci OKD několikrát přezkoumávala, vždy došla k názoru, že stát nepochybil. Problémem je, že při tom nejspíš vždy vycházela z neúplných podkladů, dodávaných českým Ministerstvem financí. Jak Bohuslav Sobotka, tak později Miroslav Kalousek do Bruselu vždy hlásili, že cena za OKD byla v pořádku.

S tím bylo v roce 2011 šetření definitivně uzavřeno, jak MF Dnes informoval i mluvčí Komise pro hospodářskou soutěž. K přehodnocení stanoviska by tak vláda musela doložit, že při původním podání byla podvedena, a proto nemohla dodat kompletní dokumentaci. Do takovéto hry se však prý ale příliš nechce ani ministru Babišovi, jinak nejvehementnějšímu kritikovi privatizace.

MF Dnes dodává, že Babiš je v tomto případě v kleštích, které do značné míry vysvětlují jeho vlažnost. Případná snaha o dokázání nedovolené podpory by nejspíš rozpoutala opravdovou válku ve vládní koalici, a navíc by společnost OKD mohla sabotovat dohodu o dalším provozu Dolu Paskov, kterou Babiš prezentuje jako své velké vítězství.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…