Noviny: Zeman má v plánu opravy Hradu za téměř 300 milionů

05.01.2015 7:21

V letošním roce se na Hradě chystají opravy celkem z 292 milionů korun. Správa Pražského hradu vypsala výběrová řízení na opravy Nového paláce a Ludvíkova křídla. První zmíněná rekonstrukce bude stát 70 milionů druhá 16 milionů korun. Většinu peněz získal Hrad z turistického ruchu. Stát přidal na opravy 43 milionů korun. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Noviny: Zeman má v plánu opravy Hradu za téměř 300 milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Nový palác, kde sídlí kancelář prezidneta, je z 18. století a vlivem povětrnostních podmínek je ve špatném stavu, dochází k trhlinám na fasádě a jejímu odlupování. V havarijním stavu je i střešní kritina, a to jak na severním křídle, kde zatéká do krovu, tak i na I. nádvoří, kde jsou kusy prejzu úplně uvoněné a spadlé v okapech.

Podle historika architektury Zdeňka Lukeše musí dnes řemeslníci na Hradě znovu opravovat budovy, které prošly renovací již v devadesátých letech. „Tenkrát to dělaly ještě státní podniky, které neuměly práce tak kvalitně jako dnešní firmy, které vzejdou ze soutěží a mají dostatek zkušeností a znalostí,“ říká expert a dodává, že procesy oprav na Novém paláci pokračují už asi sedm let. Předtím práce probíhaly nahodile, nyní se rekonstruuje postupně.

Budoucího vítěze tentru čeká památková obnova paláce od Slévárenského dvora, který se nachází v těsné blízkosti Císařské konírny, přes severní křídlo, druhé a první nádvoří až po jižní čestné křídlo.

Nejvíce prací čeká řemeslníky na jižním průčelí paláce, to má kvůli umístění ve svahu ještě o dvě patra více. Lešení se tak objeví na panoramatu, které si návštěvníci a turisté s oblibou fotografují z Karlova mostu. Odborníci dobu nutnou k opravě odhadují na půl roku. 

Na restaurátory lidé narazí i v katedrále sv. Víta, kde budou obnovovat vnitřní kaple, střechy a okna. Provoz památy by jejich práce neměla omezovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…