Zeman znovu přišel s požadavkem, aby měl v Kyjevě svého muže

24.04.2015 11:36

Prezident Miloš Zeman vrátil na stůl svůj požadavek, aby se novým velvyslancem na Ukrajině stal mluvčí brněnského strojírenského podniku Alta Antonín Murgaš. Píšou o tom dnešní Lidové noviny s tím, že podle jejich informací měl za Murgaše lobbovat Zeman u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Zeman znovu přišel s požadavkem, aby měl v Kyjevě svého muže
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Klidný Kyjev

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) informace listu odmítl komentovat.

Deník připomíná, že Murgaš měl před revolucí pracovat jako vojenský rozvědčík a je veden v archivech StB jako „blokovaná osoba.“ Tímto způsobem prý komunistická tajná služba označovala lidi, které chtěla ochránit před policií. Nicméně to neznamená, že by byl automaticky agentem.

Po revoluci pracoval na ministerstvu zahraničí. Naposledy byl Murgaš generálním konzulem v Doněcku. Odtud byl před pěti lety odvolán, když ministerstvo vyšetřovalo podezření z kšeftování s vízy na doněckém konzulátu. Murgaše odvolal tehdejší šéf diplomacie Karel Schwarzenberg (TOP 09). „Byl příliš zakotven v tom proruském prostředí. Představovalo to určité bezpečnostní riziko pro stát,“ tak se pro LN k celé věci vyjádřil Schwarzenberg v loňském roce.

Vládě vadí Murgašovo napojení na klan exprezidenta Janukovyče

Podle listu ale Sobotkova vláda považuje vyslání Murgaše na Ukrajinu za nepřijatelné. Prý mimo jiné i kvůli jeho napojení na klan bývalého prezidenta Janukovyče, protože to by mohlo zkomplikovat současné česko-ukrajinské vztahy.

Podle listu ale Sobotka a Zaorálek v této věci tahají za kratší konec, protože o velvyslancích rozhoduje do značné míry prezident.

Nicméně nadějí Sobotkovy vlády je, že Murgašovi nebude obnovena bezpečnostní prověrka na stupeň tajné, o kterou přišel a bez níž nemůže do Kyjeva vyjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…