Noviny ještě o korupční kauze z Olomouce: Spalo se na židlích. S Langerem to bylo poněkud složité

19.10.2015 8:11

Český tisk se i zkraje nového týdne věnuje údajné korupční kauze kolem exministra Ivana Langera. Hospodářské noviny popisují, jakými peripetiemi si prošli po rozjetí rozsáhlé akce policisté i státní zastupitelé. MF Dnes rozsáhle reportuje, jak to Ivanové Langer a Kyselý rozjížděli v centru Hané, než nad nimi sklapla policejní past.

Noviny ještě o korupční kauze z Olomouce: Spalo se na židlích. S Langerem to bylo poněkud složité
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Hospodářské noviny zrekonstruovaly počátek protikorupční operace s krycím názvem Vidkun, v rámci níž byli prozatím obviněni čtyři lidé – dva kriminalisté, hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) a podnikatel Ivan Kyselý. Jeho kamarád a exministr vnitra Ivan Langer sice stíhán není, policisté se však na základě odposlechů, kde často zaznívalo jeho jméno, chtěla podívat i k němu domů.

Olomoucký žalobce Petr Šereda HN popsal, že dlouho nebylo jasné, ve kterém z bytů Langer bude. Když se zjistilo, že se Langer nachází v hlavním městě, tým policistů a žalobců se musel narychlo přesunout z Olomouce do Prahy, aby se vše stihlo v zákonných lhůtách.

Patnácti domovních prohlídek se dle informací HN zúčastnila více než stovka policistů, již dirigovala pětice žalobců. Všechny informace se sbíhaly ve velíně v Holešově na Kroměřížsku, u hlavního žalobce kauzy Miroslava Stokláska. On i jeho kolegové prý skoro nespali, aby stihli zákonnou osmačtyřicetihodinovou lhůtu na výslechy, sepsání obvinění a podání návrhů na vazbu. „Bylo to náročné, kolegové pospávali na židlích,“ přiblížil martyria policistů náměstek vrchního státního zástupce Pavel Komár.

Olomoucký magnát

MF Dnes ve svém pondělním vydání mapuje vliv podnikatele Ivana Kyselého, který čelí obvinění z podílu na manipulaci vyšetřování závažných korupčních kauz a toho času se nachází ve vazbě, a exministra Ivana Langera v Olomouci.

Langera s Kyselým dle zjištění MF Dnes pojí stamilionový byznys a mají takové kontakty na všechny strany, že de facto umějí zařídit cokoliv. Od politické podpory přes kontakty v byznysu až po klid od policejních čmuchalů. „Nefunguje to jako přímé ovládání lidí, ale spíše spoustě lidem pomohl, poradil, vyšel vstříc a tím si je prostě zavázal. Netlačí na lidi, spíše doporučuje,“ popsal deníku působení jednoho z nejmocnějších podnikatelů na Olomoucku jeden z jeho přátel.

S Ivanem Langerem pojí Kyselého dlouholeté přátelství, které se začalo psát na přelomu tisíciletí. V roce 2000 Langer, v té době místopředseda sněmovny, pomohl Kyselému koupit podíl v největší stavební firmě v Česku – IPS. Ještě tentýž rok pak podnikatel Langerovi půjčil na rekonstrukci domu 1,6 milionu korun.

Langer však dle MF Dnes není jediný politik, ke kterému měl podnikatel blízko. Disponoval prý kontakty i na další politiky ODS či hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který měl Kyselému pomoci před několika lety postavit dům blízko centra města či přerozdělit jeho směrem dotace z EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…