Noviny nachytaly Bělobrádka s Mládkem na schůzce s mocným podnikatelem

15.01.2014 7:03

Lidové noviny odhalily nečekanou schůzku dvou kandidátů na ministry ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) s jedním z nejvýznamnějších českých developerů. V luxusní italské restauraci Cantinetta Fiorentina se setkal budoucí ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) a šéf lidovců mířící na post ministra bez portfeje pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek s podnikatelem Luďkem Sekyrou.

Noviny nachytaly Bělobrádka s Mládkem na schůzce s mocným podnikatelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Když do restaurace dorazil fotoreportér deníku, na místě zastihl pouze Sekyru. Účastníci schůzky prý nicméně setkání potvrdili. Sekyra patří zároveň mezi velmi štědré sponzory lidovců. Právě proto podle LN vzbuzuje jeho schůzka s dvěma budoucími ministry otázky. Odpovědi účastníků, co bylo předmětem schůzky, se navíc poněkud rozcházejí. Lidové noviny patří do vydavatelství MAFRA, které ovládá předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

„Řešil jsem lidoveckého náměstka na Ministerstvu průmyslu a obchodu," řekl LN Mládek. Vysvětlil i to, proč se schůzky účastnil i známý developer: „Pan Sekyra je od KDU-ČSL. Je na předsedovi KDU-ČSL, koho s sebou na jednání vezme."

Bělobrádek se Sekyrou ale mají na setkání jiný pohled. „S panem Mládkem jsem měl pracovní schůzku nad náměstky na Ministerstvu průmyslu a obchodu, nad spoluprací resortu a Rady pro vědu, výzkum a inovace a nad systémem vědy, výzkumu a inovací. Pan Sekyra nás později přišel pozdravit," napsal ve své odpovědi šéf křesťanských demokratů.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sekyra odpověděl stručně: „Nebylo to plánované, spíš náhodná schůzka. Co se týká kandidátů na ministry, ti se potkávají, to je zřejmé."

Sekyrovo spojení s politiky

Mládkovu verzi Bělobrádek přímo popřel. „Náměstka jsem řešil já s panem Mládkem. Pan Sekyra tam za KDU-ČSL nebyl a ani k tomu nemá mandát. Náměstky si umím vyjednat sám a opravdu k tomu nikoho nepotřebuju," uvedl.

Jak sám Sekyra před časem uvedl, „éra lobbistů a kmotrů skončila". Podle něj je na čase, aby se podnikatelé setkávali přímo s politiky, čehož se nejspíš hodlá nyní držet. Podle deníku už v minulosti prokázal, že si umí najít cestu do nejvyšších pater politiky. Lobboval za něj například tehdejší místopředseda ODS Ivan Langer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…