Noviny naříkají, že z Hradu stále nedostaly životopis poradce Nejedlého. A namáčí mu nos do obchodů s Ruskem

29.09.2014 7:45

Na Pražském hradě si podle Lidových novin dávají na čas. Deník před rokem zažádal o životopis prezidentova poradce pro energetiku Martina Nejedlého. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím by redakce měla dokument obdržet do patnácti dnů, ale nestalo se. Významný byznysmen a jednatel české pobočky společnosti Lukoil nadále radí Miloši Zemanovi.

Noviny naříkají, že z Hradu stále nedostaly životopis poradce Nejedlého. A namáčí mu nos do obchodů s Ruskem
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Paříži

Lidové noviny nedávno znovu požádaly tiskový odbor Hradu o poskytnutí životopisu Nejedlého, který patří k vlivným byznysmenům. Mluvčí Jiří Ovčáček odpověděl, že vše je na rozhodnutí zmíněného poradce, který prý není zaměstnancem Kanceláře prezidenta republiky a nedostává žádný plat.

Nejedlý doprovází Zemana na zahraničních cestách a má na Hradě vlastní kancelář

Přesto má Nejedlý jako poradce prezidenta vliv na rozhodnutí, která ovlivňují obyvatele České republiky. Miloše Zemana například doprovází na zahraničních cestách, naposledy letěl vládním speciálem do Francie.

Na Pražském hradě pak poradce dostal k dispozici tři místnosti hned vedle Masarykovy knihovny. Prý tam přijímá návštěvy z byznysu i politiky. Ostatní externí poradci vlastní kanceláře na Hradě nemají.

Spolu s Mynářem tvoří Nejedlý nerozlučnou dvojku okolo prezidenta

Nejedlý je zároveň místopředsedou Strany práv občanů (donedávna zemanovci). Ani tam se ale LN nepodařilo životopis získat.

Obchodování s Ruskem a nakonec česká pobočka Lukoilu

LN připomínají, že Nejedlý má obchodní vazby na Rusko. Už v roce 1994 v německém Porúří založil firmy Nejedly Trading GhbH a Nejedly Trading Verwaltungs GmbH. V prvním podniku byl Nejedlý jednatelem, ve druhém vystupoval jako komanditista.

Jednatelem firmy Nejedly Trading Verwaltungs byl Aslan Gelkhaev, jehož bydlištěm je Moskva. Nejedlý se v Německu údajně věnoval obchodu s luxusními auty, která vyvážel hlavně do Ruska. O Nejedlého německých firmách ovšem nelze dohledat konkrétní informace. Firmy zanikly v roce 2001.

V roce 2002 založil Nejedlý v Česku podnik Ene Investment, společnost s akciemi na doručitele. Společnost má od roku 2007 čtyřicetiprocentní podíl v Lukoil Aviation Czech. Nejedlý zde působí jako jednatel. Stal se také významným sponzorem Strany práv občanů i prezidentské kampaně Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…