Noviny o dohodě na daních: Koaliční řež se odkládá o rok

12.12.2013 6:53

Pohádáme se až příští rok. Tak deník Mf Dnes označil výslednou „dohodu“ na úpravě daní, která byla již od voleb považována za klíčový problém povolebních vyjednávání. ČSSD, ANO a lidovci se prý nakonec dohodli na tom, že zásadní bod odsunou na příští rok.

Noviny o dohodě na daních: Koaliční řež se odkládá o rok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Na změnách v daních se nastávající koaliční partneři neshodli. Zato však našli soulad na zavedení metody kontroly daňových úniků, vycházející z chorvatských a slovenských zkušeností. Obchodníci si tak nebudou muset pořizovat registrační pokladny, vlajkovou loď programu ČSSD, ale budou kontrolováni elektronickým systémem kontroly tržeb.

Koaliční smlouva nehovoří o žádných změnách v daních. Nejsou v ní žádná čísla, ani jednoznačně neříká, zda se ambice kabinetu budou ubírat cestou zvyšování, nebo snižování odvodů. V roce 2014 se nemá měnit oproti současnému stavu vůbec nic.

Až podle toho, jak se rozpočet prvního roku nové koalice podaří naplnit, se budou dohadovat konkrétní změny. Hnutí ANO totiž stále věří, že se podaří uspořit významné částky efektivnějším provozem státní správy.

Nejasný je osud „minimální daně“ pro OSVČ, která má čelit živnostníkům, kteří díky „optimalizaci“ daňového základu dlouhodobě do systému neodvádějí nic, nebo jen minimální částky. Navíc se vláda chce podívat na jejich výdajové paušály, které ČSSD kritizuje dlouhodobě. Zde se však tváří rozpačitě hnutí ANO, které má mezi živnostníky podstatnou část svého voličstva.

Lidovci si prosadili vyšší slevu na dani pro druhé a další dítě. Navýšenou slevu však stát nebude vracet, uvedené opatření se tedy vyplatí jen rodinám se středními a vyššími příjmy. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…