Noviny odhadují, kdo bude ministrem financí

13.11.2013 7:48

Nová vláda pravděpodobné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL bude mít problém obsadit post ministra financí. Před volbami se pokládalo prakticky za jisté, že jím bude ekonomický expert sociální demokracie Jan Mládek. Jeho šance ale klesly kvůli jeho vlastní mediální neobratnosti. K tomu nečekaně velký úspěch ve volbách zvýšil sebevědomí hnutí miliardáře Andreje Babiše natolik, že post ministra financí požaduje on.

Noviny odhadují, kdo bude ministrem financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Babiš ale přinejmenším zatím nemůže získat čisté lustrační osvědčení, a tak je možné, že ministrem financí i v nové vládě bude apolitický expert. K takovému závěru docházejí dnešní Hospodářské noviny.

„Několik let uvádí v e-mailovém podpisu `stínový ministr financí`. Nyní si ho přepsal na poslance. Jan Mládek z ČSSD už totiž s postem ministra financí v nové vládě moc nepočítá,“ píše list. Důvodem je jeho výrok na březnovém sjezdu sociálních demokratů, kde označil živnostníky za parazity. Nyní si na ministerstvo dělá zálusk hnutí ANO. Jenže prezident Zeman se již vyjádřil, že každý uchazeč o ministerský post musí předložit čisté lustrační osvědčení. Babiš se ale na Slovensku soudí o to, že v registru spolupracovníků předlistopadové Státní bezpečnosti byl zapsán neprávem. A tak čisté lustrační osvědčení přinejmenším prozatím zřejmě nedostane.

Podle listu vzhledem k tomu, že počty poslanců ČSSD a ANO jsou téměř vyrovnané, nejspíš dojde k dohodě „premiér za ministra financí“.  Přitom sociální demokraté na tom, že obsadí post premiéra, trvají.

Potřebného odborníka nemají ani lidovci. Deník cituje prvního místopředsedu lidové strany Mariana Jurečku, z něhož vyplývá, že KDU-ČSL nemá osobnost, která má schopnosti a zároveň ochotu post ministra financí zastávat.

Původně chtěl být ministrem financí sám Babiš. Jenže nesplňuje podmínku čistého lustračního osvědčení. Jak z toho ven? „Kdyby nemohl finance vést pan Babiš, nahradili bychom ho odborníkem zvenku,“ uvedl za ANO pro iDnes.cz Martin Stropnický.

List tak dochází k závěru, že po vzoru Karolíny Peake by se Babiš stal vicepremiérem pro ekonomiku a na všechny resorty, kudy proudí peníze, by dohlížel z bezportfejního postavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…