Noviny pátraly po minulosti Zemanova muže Nejedlého. Našly mrtvé firmy bez dluhů

17.03.2014 8:42

Ani po 168 dnech se nepodařilo novinářům Lidových novin získat životopis hlavního poradce prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého. Ten rovněž zastává post prvního místopředsedy Strany práv občanů - zemanovci a také jednatele firmy Lukoil Aviation Czech, která obchoduje s českým státem. „Ani Kancelář prezidenta republiky a sekretariát strany nereagují,“ napsal list ve svém pondělním vydání. Proto se rozhodl pátrat po Nejedlého minulosti sám.

Noviny pátraly po minulosti Zemanova muže Nejedlého. Našly mrtvé firmy bez dluhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

V této souvislosti list upozorňuje, že v roce 2009 Nejedlý za Lukoil Aviation Czech podepsal smlouvu se Správou státních hmotných rezerv na dodávky nového a zároveň odběr starého leteckého benzinu. „Smluvní závazky splnil jen částečně, a proto mu správa vyměřila smluvní pokutu 27 milionů korun, kterou Lukoil dosud neuhradil,“ napsal deník s tím, že celý případ nyní míří k soudu.

Redaktoři listu při pátrání po Nejedlého minulosti zjistili, že figuroval ve dvou firmách, zapsaných v německém obchodním rejstříku, jednalo se o firmy Nejedly Trading GhbH a Nejedly Trading Verwaltungs GmbH. Firmy podle deníku vznikly v září 1994. „V prvním podniku byl Nejedlý jednatelem, ve druhém vystupoval jako komanditista (typ společníka v komanditní společnosti – pozn. LN). Druhým jednatelem firmy Nejedly Trading Verwaltungs byl Aslan Gelkhaev, což je první známá indicie Nejedlého vazeb na Rusko,“ píše list s tím, že německé úřady o Gelkhaeovi mají zapsány jen to, že bydlí v Moskvě. Deník tvrdí, že na Gelkhaeva byl spáchán neúspěšný atentát.

Období pěti let zahaleno tajemstvím

Podle listu se o Nejedlém „vypráví“, že v Německu obchodoval s luxusními vozy, které prý vyvážel zejména do Ruska. Společnost Nejedly Trading Verwaltung Nejedlý dle listu nevlastnil, byl pouze jednatelem. „Vlastníci byli tři: Gelkhaev, Edgar Rinke z Dortmundu a firma Bücher GmbH, sídlící stejně jako společnosti nesoucí Nejedlého jméno v Bochumi,“ napsal list.

Podle něj byla firma Nejedly Trading Verwaltungs z rejstříku vymazána v roce 2001, Nejedly Trading o rok později. „U obou je poznámka, že po nich nezůstaly žádné dluhy, nesplacené úvěry či nezaplacené daně," napsal deník s tím, že Nejedlý v těchto firmách působil po celou dobu jejich existence.

V roce 2002 podle listu Nejedlý zakládá v ČR firmu Ene Investment, společnost s anonymními akciemi, která dnes ze 40 % vlastní Lukoil Aviation Czech. „Co se přesně dělo od vymazání německých firem do založení pobočky Lukoilu v České republice v  září 2007, zatím není jasné,“ napsal deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…