Noviny píší o muži, který doprovází mocného Rittiga: Nejdříve zametal, teď ho hájí

19.09.2013 6:45

Ivo Rittig před několika dny přijel z Monaka, kam natrvalo přesídlil, do Prahy a policie si jej předvolala k výslechu. Měl jako svědek vypovídat o kauze trafikantů ODS, kterým strana za rezignaci na poslanecké mandáty dohodila funkce ve státních podnicích. Téměř stejně jako démonizovaný podnikatel však přihlížející novináře zaujal muž, který jej doprovázel.

Noviny píší o muži, který doprovází mocného Rittiga: Nejdříve zametal, teď ho hájí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

„Klient podal svědeckou výpověď," informoval špalír přihlížejících novinářů elegantní advokát. Klientem, který právě opouštěl policejní služebnu, byl Ivo Rittig, podnikatel, o jehož politickém vlivu se vyprávějí legendy. Právníkem, který za něj promluvil, byl Vlastimil Rampula, donedávna pražský vrchní státní zástupce, pro svůj vztah k citlivým kauzám politické korupce přezdívaný „zametač“. Nyní pracuje pro Rittiga v pozici právního zástupce.  

„Přizvali jsme ho do týmu pro jeho rozsáhlé trestněprávní zkušenosti. Spolupráce s ním je velmi podnětná,“ uvedla pro MF Dnes druhá Rittigova advokátka Karolína Babáková s tím, že žádný jiný vztah mezi Rampulou a Rittigem není.

Angažmá bývalého vrchního státního zástupce coby advokáta je přitom tak trochu paradoxní. Původně totiž v kauze, která nakonec coby „vedlejší produkt“ dostihla trafikanty ODS, mířili vyšetřovatelé právě na Rampulovo pražské zastupitelství. Na struktury podsvětí měla být napojena jeho pravá ruka Libor Grygárek.

Právě tato větev vyšetřování, mířící na struktury vysávající veřejné rozpočty, byla hlavním cílem spektakulární červnové policejní akce, při které těžkooděnci vnikli mimo jiné i do Rittigova pražského domu a kanceláří jeho společnosti. Od té doby se však navzdory policejním slibům v této části nic nepohnulo. I Rittigův výslech se měl týkat výhradně ódéesáckých trafikantů. Rittig měl jakoukoliv účast na jejich umísťování ve státních podnicích popřít. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…