Noviny píší o podvodu, do něhož mají být zapojeni lidé kolem Rittiga i slavný „mostecký“ Appian

05.04.2014 8:56

Obchod s mákem měl přinést peníze několika podnikatelům. Nyní je ale předmětem vyšetřování a zajímají se o něj kriminalisté i Finanční analytický útvar. Nepodařilo se ale například zjistit, kam se podělo 1,8 miliardy poslané od společnosti Appian do společnosti Fynerdale Holdings, která poskytla úvěry na nákup máku modrého. LN rozplétají pavučinu lidí a firem, které s kauzou souvisí.

Noviny píší o podvodu, do něhož mají být zapojeni lidé kolem Rittiga i slavný „mostecký“ Appian
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole s mákem

Problém se ukázal po kontrole skladů firmy Agrobyškovice Josefa Pospíšila, iniciované firmou Ravileta Estates miliardáře Karla Komárka. Při této kontrole v roce 2011 se prý zjistilo, že ve skladech chybí desetitisíce tun máku. Mělo jich tam být prý uskladněno 67 tisíc tun v hodnotě více než 2,3 miliardy korun. Jenže mák tam nebyl. Případ skončil u soudu a někteří podnikatelé skončili ve vězení.

Kontrola ale spustila další vyšetřování. Začalo se totiž také pátrat po původu peněz, které byly na nákup máku určeny. Podle LN policie i Finančně analytický útvar tvrdí, že 1,8 miliardy korun poskytla holandská společnost Fynerdale Holdings.

Lidové noviny odkrývají další pozoruhodné vazby. Společnost Fynerdale Holdings prý obdržela na podzim roku 2011 na své konto u KB bezmála dvě miliardy korun od skupiny Appian. Tady deník připomíná, že skupina Appian je známá například svou klíčovou rolí v převzetí Mostecké uhelné a privatizaci plzeňské Škody. A nitky pavučiny vedou ještě dál. Přibližně jedna miliarda zase prý odtekla od Fynerdale Holdings na účty firem v nichž figurují právníci z advokátní kanceláře Šachta Partners(dnes MSB Legal), blízké lobbistovi Ivo Rittigovi.

Podle informací LN experti z Finančního analytického útvaru získali na základě uvedených zjištění podezření, že peníze, které prošly přes účet Fynerdale Holdings, nemusely být řádně zdaněny a mohlo by jít i o praní špinavých peněz.

Hledal se investor

Plán ohledně „máku“ byl prý původně jednoduchý a celkem jasný. LN popisují, že už v roce 2005 se manželé Marcela a Josef Stavjaníkovi rozhodli zabývat obchodem s mákem modrým. Chtěli prý vše rozjet ve velkém a ovládnout trh, a proto také hledali investora. LN podrobně popisují cestu, která vedla přes Petra Krause až k Markovi Čmejlovi ze skupiny Appian. Ten prý zprostředkoval kontakt s už zmíněnou Fynerdale Holdings. Právě Appian poslal na konto Fynerdale v letech 2009 – 2011 zhruba dvě miliardy. Do obchodu s mákem se podle LN v roce 2011 zapojil i podnikatel Karel Komárek ze společnosti KKCG. Komárkova Ravileta Estates prý do obchodu také vložila několik stovek milionů a pak také iniciovala kontrolu, která na vše upozornila.

Obchod se zhroutil v roce 2009

Pražský odbor hospodářské kriminality, který se na základě zprávy FAÚ začal obchodem s mákem zabývat, dohledal ještě další toky peněz. LN je podrobně popisují. Když prý všechny částky policisté sečetli, vyšla jim celková suma 1 873 500 000 korun, kterou formou úvěrů poskytla společnost Fynerdale Holdings na nákup máku dalším dvěma firmám.

Podle policie prý obchod s mákem fungoval do roku 2009 a pak se zhroutil. Vzhledem k tomu, že všechny důležité články řetězce – nákup, sklady, prodej – kontrolovala skupina manželé Marcela a Josef Stavjaníkovi a podnikatel Josef Pospíšil, neměli investoři dle detektivů do chodu obchodu příliš vhled. Nicméně právě zmíněná trojice měla pod kontrolou celý řetězec, protože ovládala firmy, které obchod realizovaly. „Po vzájemné dohodě vystavovali či nechali vystavět fiktivní faktury a jiné účetní doklady zdánlivě prokazující probíhající úspěšné a ziskové obchody s mákem modrým,“ píše se podle LN v policejním usnesení ze srpna 2012.

Přestože kauza už dospěla k soudu a bylo podáno několik trestních oznámení, nikdo prý dodnes například neví, kde skončilo 1,8 miliardy korun investovaných společností Fynerdale Holdings. Zboží, které se mělo za tyto peníze koupit, se prý nedohledalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…