Noviny píší o spojenectví Zemana a Babiše. Pane Sobotko, pozor

17.04.2014 7:57

Prezident Miloš Zeman podle informací z jeho blízkého okolí stále nesnáší premiéra Bohuslava Sobotku a prahne po tom jej co nejvíce oslabit. Za tímto účelem prý hodně sází na šéfa ANO a ministra financí Andreje Babiše. Alespoň tak o tom v hlavním článku titulní strany svého čtvrtečního vydání informuje deník Právo.

Noviny píší o spojenectví Zemana a Babiše. Pane Sobotko, pozor
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Kde se mračí, mají malou mzdu, rozesmál Zeman zaměstnance

Deník Právo odkazuje na lidi blízké prezidentovi, před kterými se prý prezident svou záští, vyplývající z jedenáct let starého „podrazu“ při prezidentské volbě, nijak netají. Navíc prý Sobotku považuje za slabého lídra, což jej v prezidentových očích také značně snižuje.

Poté, co se kauzou kolem „lánské schůzky“ veřejně znemožnil hlavní Sobotkův stranický oponent Michal Hašek, vsadil prý Zeman právě na populárního předsedu ANO. Toto racionální spojenectví však prý neznamená, že by prezident Babiše nějak miloval. Právo připomíná, že v roce 2011 na sněmu SPOZ označil miliardáře za nedůvěryhodného a zavzpomínal, jak s Babišem jako premiér dojednával privatizaci Unipetrolu a šéf ANO pak dohodu nedodržel.

Nedávno jej naopak pochválil za dohodu kolem Dolu Paskov. Podle zdrojů blízkých Hradu se však mělo jednat spíše o kalkul, jak na Babiše pozitivně upozornit a jeho prostřednictvím oslabit Sobotku. Podle Práva Hrad spoléhá na predátorskou povahu ministra financí, z byznysu brilantně vycvičeného počkat na oslabení kořisti a pak zaútočit. Taková situace by prý mohla nastat například po evropských volbách.   

Vicepremiér odmítá, že by se o politice radil se Zemanem, natož že by byl součástí nějaké „hry“ řízené z Hradu. Připustil však, že ocenění od hlavy státu jej těší.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…