Noviny píší o tom, že vláda zvažuje dvě možnosti, jak zabavit nepoctivě nabytý majetek

04.08.2014 11:32

Ve středu vláda projedná analýzu Ministerstva financí, jež obsahuje návrhy variant, jak postupovat vůči lidem, kteří nedokážou prokázat původ svého majetku. Informovala o tom pondělní MF Dnes. Podle ní materiál ministerstva počítá se dvěma základními variantami.

Noviny píší o tom, že vláda zvažuje dvě možnosti, jak zabavit nepoctivě nabytý majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministři se radí před schůzí vlády

Podle první by podezřele nabytý majetek dodatečně zdanila finanční správa. „Jakmile by zjistila nesoulad mezi přiznanými příjmy a majetkem, mohla by žádat vysvětlení, kde na to dotyčný vzal,“ napsal list s tím, že to by se týkalo pouze majetku s hodnotou přesahující určitou hranici, například deset milionů korun.

Podle druhé varianty by mohl soud majetek rovnou zabavit. K tomu byl stačilo pouze rozhodnutí soudu, že s „nejvyšší pravděpodobností“ pochází majetek přímo či nepřímo z nelegálních zdrojů.

Povinnost prokázat původ majetku by se vztahovala zpětně na posledních deset let. Před volbami se mluvilo o tom, že by stát mohl zabavit až 100 % nelegálního majetku, podle vládní analýzy by ale takový postup mohl být protiústavní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…