Noviny píší, proč Ivo Rittig volal Nagyové. Jde o ta nejvyšší místa

17.02.2014 6:54

Policejní odposlechy z takzvané kauzy Nagyová naznačují, že se čerstvě obviněný lobbista Ivo Rittig dopředu obával jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze. V létě 2012 se tomu podle zjištění MF Dnes pokoušel zabránit.

Noviny píší, proč Ivo Rittig volal Nagyové. Jde o ta nejvyšší místa
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Anketa

Jste spokojeni s prací Bradáčové a Ištvana?

90%
10%
hlasovalo: 13765 lidí

„Ano, je to jeden z poznatků, s nimiž pracujeme," potvrdil deníku MF Dnes šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. Rittig nicméně neuspěl, Lenka Bradáčová nový post zaujala a její lidé lobbistu ve čtvrtek zatkli a obvinili z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Tento příběh začal podle deníku před dvěma lety, kdy soud vrátil do funkce odvolaného vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampulu a jeho náměstka Libora Grygárka. Ve vztahové analýze spisu Nagyová se uvádí, že už tehdy se Rittig o situaci zajímal, údajně byl s Rampulou i Grygárkem v kontaktu. A oba tito muži zase s Janou Nagyovou, tehdy vrchní ředitelkou kabinetu premiéra Petra Nečase.

Jiřího Pospíšila možná stálo navržení Bradáčové post ministra

Rampula a Grygárek nakonec ale museli skončit. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hodlal do čela vrchního státního zastupitelství dosadit Bradáčovou. Její jmenování ale podepsat nestihl, protože premiér Nečas podal návrh na jeho odvolání. Mnozí tehdy nevěřili, že za odvoláním Pospíšila stojí „manažerské nezvládnutí resortu", jak znělo oficiální odůvodnění.

„Zdá se, že bitva o nezávislá státní zastupitelství je dočasně prohraná," cituje MF Dnes slova šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Z policejního spisu vyplývá, že Nečasovi kritici měli zřejmě pravdu. Tehdy se prý rozjela čilá komunikace mezi Rittigem a Nagyovou, dnes manželkou premiéra Nečase. Spolu s náměstkem ministra spravedlnosti Danielem Volákem prý konzultovali, jak jmenování Bradáčové překazit. „Ano, vím to, jelikož jsem byla policií na tuto skutečnost dotazována," uvedla pro MF Dnes Lenka Bradáčová. Volák vyjádření odmítl.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však na jmenování Bradáčové trval a Pospíšilův nástupce Pavel Blažek ji do funkce nakonec jmenoval. Hned po nástupu na vrchní státní zastupitelství obvinili lidé od Bradáčové několik vlivných postav. Došlo i na Rittiga a jeho právníky. Podle obvinění prý vyváděli peníze z pražského dopravního podniku. „Policie zahájila trestní stíhání čtyř osob, a to pro zločin legalizace výnosů z trestné činnosti," uvedla Bradáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…