Noviny píšou o zmatcích kolem udělení medaile siru Wintonovi

23.10.2014 10:47

Přípravu slavnosti, během níž prezident Miloš Zeman udělí Řád Bílého lva siru Nicolasi Wintonovi, který na začátku druhé světové války zachránil 669 českých židovských dětí, provázejí zmatky. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny.

Noviny píšou o zmatcích kolem udělení medaile siru Wintonovi
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Zmatky se mají týkat především pozvání některých ze zachráněných, tzv. Wintonových dětí. Jednou z pozvaných je i žena, která si přála zůstat v anonymitě a která se rozčílila po telefonickém rozhovoru s vedoucím hradního protokolu Jindřichem Forejtem: „Takovou aroganci jsem nezažila,“ řekla listu.

Ten také upozorňuje na to, že pozvané „Wintonovy děti“ se o pozvání na slavnost dozvěděly až minulý týden. Přitom jim je již mezi 80 a 90 lety a samotná cesta na Pražský hrad je pro ně velmi náročná.

Po telefonátu s Forejtem se málem rozbrečela

Nad Forejtovým chováním si posteskla i dvaaosmdesátiletá pamětnice, držitelka průkazu ZTP: „(Forejt) se mi představil a nenechal mě ani říct, proč volám, divil se, že vůbec o akci vím. Prý je to tajné a oni rozhodnou, koho na ceremoniál pozvou. Poslední kapka byla, když mi řekl, že vlastně ani není jasné, zda jsem na seznamu hostů. Zavěsila jsem a chtělo se mi brečet,“ cituje list slova rozladěné pamětnice.

Sám Forejt ale její tvrzení popřel. Vše nakonec urovnal jeho podřízený Tomáš Šebesta, který pozvané „Wintonovy děti“ obvolal a nabídl jim odvoz. Zavolal i zmíněné pamětnici. „Dokonce se mi za svého šéfa omlouval, byl moc milý,“ uvedla pamětnice.

List také upozorňuje na to, že o tom, co se na Hradě 28.října chystá, neví nikdo nic konkrétního. Pro ČT Forejt pouze uvedl, že v rámci ceremoniálu bude „jedno velké překvapení, ale to je překvapení pana prezidenta“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …