Noviny přinášejí dvě ošklivé věci o Zemanovi: Nadace jeho ženy a prověrka Mynáře

07.11.2016 9:12

Nadační fond první dámy Ivany Zemanové získal v roce 2015 tři čtvrtě milionu korun. Jak však nyní zjistila MF Dnes, mezi dárci je i karlovarská porcelánka Rudolf Kämpf, vedená Petrem Kovylinem. Kvůli schůzkám s tímto mužem přitom přišel o bezpečnostní prověrku a post šéfa prezidentské vojenské kanceláře Rostislav Pilc. Píše o tom dnešní MF Dnes.

Noviny přinášejí dvě ošklivé věci o Zemanovi: Nadace jeho ženy a prověrka Mynáře
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivana Zemanová při návštěvě Olomouckého kraje

Porcelánka věnovala nadaci 50 tisíc korun. Kdo však skutečně peníze poslal, je podle MF Dnes nejasné. Firma je totiž neprůhledná – majitelé jsou registrovaní v offshorovém ráji na Britských Panenských ostrovech. 

Porcelánka ani Ivana Zemanová se k daru nevyjádřily. Pouze hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Dary, které nadace obdrží, jsou rozdělovány vybraným subjektům – ty buď nadaci oslovují s žádostí o příspěvky přímo, nebo se s žádostí o pomoc setká paní Ivana Zemanová během svých cest po krajích ČR. Nadace dary vždy poskytuje na konkrétní účel,“ uvedl s tím, že nadace neřeší otázky politického charakteru. Nejvyšší dar dostala Zemanová od Nadace Synot senátora Ivo Valenty – a to konkrétně 250 tisíc korun. 

Pilcovi byla kvůli kontaktům s Kovylinem odebrána prověrka, bojuje o ni také kancléř Vratislav Mynář. V rozhovoru pro deník Právo pak promluvil šéf Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil. Ten zmínil, že jeho úřad je apolitický a stabilní. Zároveň také hovořil o tom, jak mu u prověrky hradního kancléře Vratislava Mynáře různí lidé „přátelsky“ radili, jak se má chovat. 

„Ten loňský půlrok pro mě bylo hodně náročné období. Byla řada lidí, abych tak řekl, kteří to se mnou mysleli velice dobře a radili mi, jak se mám chovat,“ zmínil Navrátil. Nechtěl však být konkrétnější a prozradit, z jakých kruhů ti lidé chodili. „Asi nemá smysl o tomto hovořit. Ale myslím, že to každému člověku asi dojde,“ uvedl Navrátil.

Nikdy to však podle jeho slov nebylo v rovině vydírání. „Ti lidé to se mnou zkrátka skutečně mysleli dobře a radili mi, jak se mám zachovat,“ zmiňuje a potvrzuje, že to bylo složité období. Pevně věří, že i přesto, že Mynářovi nebyla prověrka udělena, on zůstane stále ve funkci. „Věřím, že i pro premiéra a pro vládu je nezávislost NBÚ důležitá, tak jak byla ostatně důležitá pro další čtyři premiéry, které jsem tu zažil,“ zmínil. O tlacích, že by měl odejít a měl by jej nahradit dlouholetý šéf BIS Jiří Lang, neví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…