Noviny si povídaly s Ivanem Langerem. Toto je výsledek

11.02.2015 9:49

„Investice to byla správná, ale zatím jsem 40 kostek minus.“ To napsal na svém facebookovém profilu bývalý ministr vnitra a vlivný politik ODS Ivan Langer v reakci na odhalení Lidových novin, že se vrhnul do velkého realitního byznysu. Na obchod, v němž se za 40 milionů stal zhruba pětinovým vlastníkem firmy IES Moravia Real, si vzal podle svých slov úvěr.

Noviny si povídaly s Ivanem Langerem. Toto je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Kdo mu půjčil, čím ručí za tak velký úvěr a z čeho jej bude splácet? To jsou jen některé otázky, které obchod vyvolává. Bývalý vrcholný politik se však vůči Lidovým novinám obrnil mlčením. „Musím vám připomenout, že na rozdíl od vašeho vlastníka jsem soukromá osoba, svobodný občan. Rozumím tomu, že je to pro vás možná těžko představitelné, leč mé dosavadní (a věřím, že i budoucí) příjmy mi to umožňovaly a umožňují. Vy nejste a nemůžete být autoritou, které bych to měl vysvětlovat,“ napsal Langer v e-mailové konverzaci, v níž jej redakce požádala o odpovědi na konkrétní otázky.

V jednom má Ivan Langer pravdu. Je dnes soukromá osoba a nemusí se novinářům zpovídat. Na druhou stranu byl dlouholetým vlivným mužem tuzemské politické scény a otázky, zda lukrativní obchody za desítky milionů korun, nejsou odměnou za politické kroky, jsou na místě. Zvlášť po známém příběhu zbohatnutí Stanislava Grosse, který po opuštění nejvyšších pater politiky prokázal extrémně dobrý čich na výnosné akciové obchody.

Bude investice jen dočasná?

Langer má proti Grossovi nevýhodu. Nemůže udělat skvělý obchod tak rychle. Pokud akcie totiž nakoupil s výhledem je pak výhodněji prodat, musí být trpělivější. Grossovi stačilo akcie podržet půl roku a pak byl výnos z jejich prodeje osvobozen od daně. Pravidla platná od roku 2014 tento „časový test“ prodloužila na tři roky, proto se redakce dotazovala na dlouhodobost jeho investice v IES Moravia Real. V roce 2017 by je totiž mohl prodat s několikanásobným zhodnocením a jeho majetkové poměry by byly jednou pro vždy neoddiskutovatelné. Vzhledem k tomu, že by šlo o obchod mezi dvěma soukromými osobami, nemusel by mít posudek na jejich hodnotu a případný kupec by mohl zaplatit jakoukoliv částku bez ohledu na hodnotu firmy.

Nemá ve firmě větší vliv?

Zajímavé by mohly být Langerovy odpovědi na otázky k samotné transakci. Tedy čím se v bance zaručil na tak velký úvěr a z čeho jej chce splácet. Společnost IES Moravia, jejíž hlavním vlastníkem je vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, je stabilní a zejména má velmi zajímavé portfolio nemovitostí, které v účetní hodnotě roku 2013 měly cenu 315 milionů korun. V témže roce ale hospodařila s mírnou ztrátou, o rok dříve pak asi s milionovým ziskem. Z dividend by tedy Langer nemohl pokrýt byť jen úroky, natož jistinu. Langer vše odbývá tím, že jeho příjmy mu takovou investici umožňují.

Otázkou také zůstává, jak velký je skutečný podíl Langera v této firmě. Stejný podíl jako on totiž drží ve firmě společnost IES Real and Consulting. Její mateřskou společností se za 380 tisíc korun stala firma MI Invest a v ní je Langer od loňska statutárním ředitelem. Zda je i jejím majitelem, nebo někoho zastupuje jako advokát, není z dostupných informací možné zjistit.

Komu patří dluhopisy?

Společnost IES Moravia Real vydala těsně před koncem roku emisi dvacetiletých jednokorunových dluhopisů v celkové hodnotě 200 milionů korun. Drží Ivan Langer jejich část? To by významně měnilo pohled na to, jak velký je jeho majetek, který dokázal rychle po svém odchodu z politiky nashromáždit. I na to se jej redakce LN neúspěšně ptala. Korunové dluhopisy vydané před rokem 2012 měly jedno zásadní kouzlo. Z úrokových výnosů z nich fyzická osoba neplatí daň. A úrok byl u této emise stanoven na počátku na víc než slušných osm procent. Ivan Langer ve svém odmítavém e-mailu k otázkám redakce napsal. „Veškeré finanční prostředky, s nimiž jsem disponoval a disponuji, pocházejí z mé advokátní a podnikatelské činnosti. Všechny platby byly a jsou prováděny bezhotovostním způsobem (Finanční analytický útvar vašeho zaměstnavatele o tom má dokonalý přehled). Všechny příjmy byly předtím řádně zdaněny (váš zaměstnavatel – můj správce daně – si to může kdykoliv prověřit.)“. Exministr přitom naráží na fakt, že majitelem vydavatele Lidových novin je ministr financí Andrej Babiš.

Plány na obchody s radnicí?

Redakce LN se také ptala, jestli IES Moravia Real, jejímž je Langer zánovním majitelem, hodlá nadále obchodovat s olomouckým magistrátem. V minulosti totiž IES Moravia získala šest památkově chráněných paláců právě od tamní radnice, která se zbavovala majetku, aby měla na investice. Magistrát v minulosti vedla Langerova rodná ODS. Je tedy oprávněné se ptát, zda díky svému vlivu nemohl mít minimálně přednostní informace, jež by přihrály lukrativní domy z majetku města do firmy, do níž později vstoupil. Některé příběhy prodejů radničního majetku, navíc budí rozpaky. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…