Noviny zmínily Rittiga a pak se vrhly na téma svědků a jejich zastrašování

13.06.2015 13:55

Lidové noviny přinesly v sobotním vydání na svých stránkách pojednání, jak těžké to mají svědci, kteří vypovídají proti mafiánům a jiným.

Noviny zmínily Rittiga a pak se vrhly na téma svědků a jejich zastrašování
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Informaci přináší deník v souvislosti s blížícím se soudem s Ivem Rittigem v hlavní roli. Ten se snaží skrze svého advokáta tvrdit, že ho vyšetřovatelé chtějí dostat pod tlak. Je tomu ale tak doopravdy?

Ve své analýze totiž přinášejí Lidové noviny příklady o tom, jak těžké to se svědky je. Těch totiž může být i několik, ale poté, co podají vysvětlení, se může stát, že si poté před soudem nic nepamatují. A právě v kauzách Ivo Rittiga jsou svědci důležití.

Podle bývalého elitního detektiva Zdeňka Ondráčka, toho času poslance KSČM, je vyslechnout někoho podáním vysvětlení často ošemetné. „Vy podáte vysvětlení a třeba dva roky čekáte na soud. Mezitím na vás zaklekne obhajoba a před barákem vám budou postávat dva chlápci s černým mercedesem,“ popsal Ondráček Lidovým novinám, jak se dá svědek vystrašit tak, že si později nic nepamatuje.

Žalobci zneužívají toho, jak to je zavedené

Tomáš Gřivna, vysokoškolský pedagog a partner advokátní kanceláře, pro změnu novinám popsal to, co se nelíbí právě Rittigovým advokátům. „Když jsou totiž osoby vyslýchány již po zahájení trestního stíhání na protokol o výslechu svědka, je si žalobce jistý, že neztratí důkazní jistotu,“ uvedl Gřivna s tím, že když se pak svědek u soudu odchýlí od svého původního svědectví v přípravném řízení, může mu to znovu přečíst a požádat ho o vysvětlení nastalého rozporu.

To je právě podle advokátky Rittiga Karolíny Babákové špatně a podle ní toho vyšetřovatelé mohou zneužít. „Je to jako soukromý rozhovor mezi policií a svědkem, který umožňuje na svědka vhodně působit, což každý orgán činný v trestním řízení popře,“ řekla Lidovým novinám. Podle jejího kolegy z MSB Legal Davida Michala jsou případy vykonstruovány tak, že někdo podá na policii vysvětlení. „Ta pak nechá podezřelé sebrat a doufá, že změknou,“ zlobí se Michal.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová nicméně Lidovým novinám sdělila, že postup vyšetřování si vedou policisté a žalobci sami. Poslanec Ondráček ji ještě doplnil s tím, že každý vyšetřovatel si musí výslech svědka i obhájit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…