Novou primátorkou Havířova má být Jana Feberová

18.12.2016 15:00

Novou primátorkou Havířova na Karvinsku by se měla stát pedagožka Jana Feberová (ČSSD). Nově by město měla ovládnout koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Uskupení dnes podepsala koaliční smlouvu. V jedenáctičlenné městské radě budou mít sociální demokraté šest zástupců, hnutí ANO čtyři a lidovci jedno místo. Nová koalice bude mít ve 43členném zastupitelstvu většinu 24 hlasů. ČTK to řekli Josef Bělica (ANO) a Jiří Martinek (ČSSD). Nové vedení města by mělo být zvoleno na pondělním zasedání zastupitelstva.

Novou primátorkou Havířova má být Jana Feberová
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Dosavadní koalice KSČM a ČSSD se ve městě rozpadla koncem týdne, když sociální demokraté vypověděli koaliční smlouvu, protože byli nespokojeni s fungováním dosavadní koalice.

Sociálním demokratům připadnou i dva posty náměstků. Náměstkyní pro sociální rozvoj bude Alena Zedníková a náměstkem pro hospodářský rozvoj Karel Šlachta. ANO bude mít jednoho náměstka, kterým bude Bělica. Zodpovědný bude za ekonomiku a správu majetku. Radními za ČSSD budou Eva Radová, Pavel Rapant a Martinek, za ANO pak Ondřej Baránek, Iveta Kočí Palkovská a Stanislava Gorecká a za lidovce Bohuslav Niemiec.

K hlavním prioritám nové koalice budou patřit investice do rozvoje města, ale například i větší podpora sportu. „Chceme více podpořit sport, daňové příjmy rostou a podpora sportu zůstávala stejná nebo i klesala, což nám taky vadilo. Myslíme si, že je to přece jen věc, která vede mladé lidi mimo rizikové věci,“ podotkl Martinek. Podle něj je výhodou nové koalice právě fakt, že vznikla na půdorysu vládní koalice. „Potřebujeme sem přitáhnout ministry a důležité lidi,“ vysvětlil Martinek. Podle Bělici nemají noví koaliční partneři zásadní programové rozpory. „Na programových věcech jsme se téměř bezvýhradně shodli,“ podotkl Bělica.

Od voleb se v Havířově koalice mění už podruhé. Volby vyhrála ČSSD se ziskem 15 mandátů, druzí komunisté mají 13 křesel, ANO po volbách obsadilo deset míst, Hnutí pro Havířov tři a lidovci dvě křesla. Bezprostředně po volbách se na spolupráci domluvili komunisté s hnutím ANO a Hnutím pro Havířov. Obešli tak vítěznou ČSSD, přestože komunisté předtím město se sociálními demokraty vedli. Letos v červnu se ale situace změnila, když se koalice rozpadla a KSČM, k níž se přidali i tři členové hnutí ANO, začala spolupracovat se sociální demokracií. Primátorem i nadále zůstal Daniel Pawlas (KSČM), který stál v čele města i v původní koalici vytvořené po volbách. Nově vzniklou koalici bude tvořit 15 sociálních demokratů, sedm zástupců hnutí ANO a dva lidovci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…