Nový kabinet chce udržet schodek rozpočtu tři procenta HDP

30.06.2013 15:55

Vláda Jiřího Rusnoka se bude snažit nepřekročit schodek státního rozpočtu o více než tři procenta HDP. Designovaný předseda vlády Rusnok, který svůj kabinet teprve staví a nového ministra financí ještě nenašel, to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že jeho vláda nebude měnit plány Ministerstva financí, které počítají pro příští rok s deficitem 105 miliard Kč a jeho podílu na HDP 2,9 procenta.

Nový kabinet chce udržet schodek rozpočtu tři procenta HDP
Foto: Repro ČT
Popisek: Jiří Rusnok v pořadu Hyde park

"Výdajové rámce, které schválila Nečasova vláda, jsou pro mě v pořádku. Nemá cenu, aby se zdržovala příprava rozpočtu. To je jedna z klíčových věcí," uvedl Rusnok. Ke změně návrhu rozpočtu by se musely fatálně změnit podmínky, což ale neočekává. "Naopak očekávám, že se česká ekonomika začne pomalu zvedat," dodal.

Plánovaný schodek letošního roku 100 miliard Kč není podle něj žádná mantra. Už nyní Ministerstvo financí odhaduje, že deficit bude nad sto miliard Kč, upozornil. "Jedna nebo dvě desetiny procenta podílu schodku rozpočtu na HDP nestojí za to, aby 'krvácela' celá odvětví nebo abychom se řítili dál do propasti," podotkl.

Ministerstvo navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu

 Vláda Petra Nečase schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok před dvěma týdny. Schodek rozpočtu by měl být 105 miliard korun a stejný zůstat i v dalších letech. Podle původního návrhu Ministerstva financí se měl v letech 2015 a 2016 zvyšovat. Ministerstvo financí v materiálu navrhovalo zvýšit výdaje státu kvůli podpoře ekonomického růstu.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol i parametry návrhu rozpočtu se mohou ještě na základě diskusí mezi resorty a Ministerstvem financí změnit.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …