Nový lidovecký senátor poprvé v televizi: Chtěl jsem kandidovat na prezidenta, už jsem měl i tým. Teď se mi hodil

20.10.2014 21:13

Nově zvolený brněnský lidovecký senátor Zdeněk Papoušek v pondělním Hyde Parku České televize hovořil o tom, čeho chce dosáhnout v horní parlamentní komoře. Mimo jiné prozradil, že chtěl být prezidentem. Senátor získal nejvyšší počet hlasů ze všech letošních kandidátů. Přesto mu ke zvolení stačilo jen něco málo přes 13 tisíc hlasů. Co na to říká učitel z Biskupského gymnázia v Brně?

Nový lidovecký senátor poprvé v televizi: Chtěl jsem kandidovat na prezidenta, už jsem měl i tým. Teď se mi hodil
Foto: hns
Popisek: Kompletní výsledky voleb do Senátu 2014

„Já jsem nepočítal s nějakou vysokou účastí, je to tak, jak to je. Byl tam poměrně velký rozdíl mezi mnou a mým protikandidátem panem Karlem Doležalem,“ poznamenal. Zdůraznil, že je nezávislým kandidátem, kterému vyslovila podporu KDU-ČSL. A voliči v těchto volbách upřednostňovali spíše nezávislé kandidáty s nějakými konkrétními představami, čeho by chtěli dosáhnout.

Nově zvolený senátor se hodlá zabývat především problémy ohrožených dětí. Je si však vědom toho, že bude muset řešit i jiné věci. Jak se dívá např. na politiku vládní koalice? Papoušek nepředpokládá, že by se měla otřásat.

Senát je zbytečný a drahý

Jeden z diváků prohlásil, že Senát je zbytečná a drahá instituce, Papoušek to ale vidí jinak. Horní komora je pojistkou ve věci změn ústavy, zastupuje navíc sněmovnu, když se tato rozpustí. „Myslím si, že každý senátor, ať už je v jakémkoliv klubu, musí hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ pokračoval. Složení horní komory by podle něj nemělo kopírovat složení komory dolní, což se teď úplně nepodařilo, ale pokud hlasuje každý senátor především sám za sebe, špatné zákony by podle něj neměly projít.

Papoušek se pozastavil i nad tím, že lidé často nevěděli, že se druhé kolo senátních voleb koná už po týdnu. Chybí tu tedy určitá propagace. Ve studiu ale také přislíbil, že se blíže podívá na otázku, proč se lidé tolik nezajímají o Senát. Nestálo by za to prodloužit časový rozestup mezi prvním a druhým kolem? „Z našeho pohledu kandidátů byla kampaň náročná a vysilující a táhnout ji celé dva týdny by bylo dost náročné,“ podotkl.

Situace v TOP 09 a touha stát se senátorem

Další z dotazů se týkal situace v pražské TOP 09. „TOP 09 je pravicová strana a mně je trochu líto, že na té politické scéně trochu mizí,“ prohlásil. Pražského primátora Hudečka má za sympatického a dobrého člověka, ale neuměl říct, zda by lidovci nenabídli členství ve svém pražském zastupitelském klubu Trojkoalice. Lidovce vnímá Papoušek také spíše jako pravicovou stranu, ačkoli ve vládě tak úplně pravicovou politiku nedělá.

Host pořadu také prozradil, proč vstoupil do boje o Senát. Mimo jiné si chtěl pý vyzkoušet, jaké to je projít kampaní. „Hlavně to byla nabídka křesťanských demokratů. Já jsem jako první řekl, že bych do strany nevstoupil, to pro ně nebyl problém,“ uvedl. Navíc prozradil, že chtěl vstoupit do boje o prezidentský post před více než rokem, takže už měl ustavený volební tým. A to už dlouho před tím, než za ním s nabídkou přišli lidovci.

Pomoc ohroženým dětem a referendum

„Já jsem rozhodnut učinit tu věc, že svůj plat z Biskupského gymnázia v Brně budu dávat na charitu,“ řekl. Učitelský post si chce ponechat, protože práci se studenty považuje za velmi důležitou. V práci pro ohrožené děti by rád spolupracoval s novou senátorkou a zakladatelkou Naše dítě Zuzanou Baudyšovou (ANO). Určitý problém vidí Papoušek v zákoně o pěstounské péči. Dlouhodobí pěstouni by podle jeho názoru měli být výrazněji podporováni ze strany státu. Lidé mají možnost žádat i o krátkodobou roční péči o dítě, ale po roce je třeba znovu řešit situaci dětí.

„Pěstouni mají povinnost se nechat školit a je tu oprávněná obava, jestli to není podpora spíš pro firmy, které to školení organizují, než pro pěstouny,“ upozornil na další slabinu nový senátor. Poněkud opatrnější by byl při povolení adopce dětí u stejnopohlavních párů. Tady odkázal na práci soudů, které by měly prověřit situaci v rodině.

V pořadu došlo i na otázku pořádání referend. Papoušek by byl pro snížení hranice platnosti referenda z pětatřiceti procent na pětadvacet. A co nejrychleji by vypsal referendum o přestěhování brněnského nádraží. „Já myslím, že většina Brňanů chce nechat nádraží na jeho původním místě,“ mínil Papoušek. Po výsledku z těchto komunálních voleb má podle jeho názoru Brno nakročeno k lepší budoucnosti.

Církevní restituce a tmavý tón

Senátor čelil také otázce týkající se církevních restitucí. „Proč mám já a moje děti platit za to, že v minulosti někdo jiný něco ukradl?“ ptal se divák. Papoušek zdůraznil, že tezi „co bylo ukradeno, musí být vráceno“ považuje za správnou. A ačkoli nezná přesné znění restitučního zákona, vrátil by jim ukradený majetek. „Věřil bych těm církvím, že mají dobrý úmysl a budou chtít pomáhat lidem. Z tohoto dotazu cítím jakýsi tmavý tón,“ uvedl.

Zákon o majetkovém přiznání a odvolatelnost politiků

Vyjadřoval se také k nově chystanému zákonu o majetkovém přiznání. Ten je Papoušek připraven podpořit i proto, že tlak na jeho schválení zazněl i od Rekonstrukce státu. „Zaplať Pán Bůh, že tady toto uskupení vzniklo,“ řekl. Vzápětí ale svá slova mírnil, protože by se takový zákon měl vztahovat především na politiky, ale už ne na většinu občanů.

V závěru pořadu se jasně postavil proti nápadu na zavedení institutu odvolatelnosti politiků, podle jeho názoru by to narušilo politický systém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …