Nový ministr Kohout popravuje Schwarzenbergovy lidi. Známe dnešní oběti

16.07.2013 12:40

Nový ministr zahraničí Jan Kohout odvolal vrchní ředitelku sekce ministra Kateřinu Weissovou a generálního sekretáře Jaromíra Plíška. Weissová nastoupila spolu s Karlem Schwarzenbergem.

Nový ministr Kohout popravuje Schwarzenbergovy lidi. Známe dnešní oběti
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Funkci za Kateřinu Weissovou, šéfku kabinetu předchozího ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09), dočasně přebral první náměstek ministra Jiří Schneider. Weissová nastoupila spolu se Schwarzenbergem. Spekulovalo se o tom, že by mohla být v budoucnu velvyslankyní v Británii, to je ale nyní nepravděpodobné.

Pozice generálního sekretáře zůstává zatím prázdná. Jaromír Plíšek měl podle původních plánů Schwarzenberga vyjet na Slovensko jako velvyslanec. Tam ale prezident prosazuje manželku bývalé hlavy státu Livii Klausovou.

Předseda úřednické vlády Jiří Rusnok už dal najevo, že s tímto jménem problém nemá. Podle všeho má podobný názor i Kohout, takže Plíškovy šance už jsou zřejmě téměř nulové.

O tom, že by Weissová a Plíšek mohli být odvoláni, minulý týden spekulovalo Právo. Kohout uvedl, že bude měnit nejbližší spolupracovníky.

Na pozicích náměstků ministra zahraničí zatím zůstávají diplomat Schneider, bývalý poslanec ODS Tomáš Dub a diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, kterou Schwarzenberg jako ministr v demisi jmenoval do funkce náměstkyně 1. července. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…