Nový ministr dopravy v ČT: Končící vláda je vládou nenávidějících se nepřátel

04.07.2013 19:41

Premiér Jiří Rusnok už obsadil dvanáct ministerských křesel. Na jedno z nich usedne i poradce nynějšího prezidenta Miloše Zemana a náměstek někdejšího ministra dopravy Petra Bendla Zdeněk Žák, který se ujme rezortu dopravy. „Už mnoho let jsem hlasitým kritikem poměrů v české dopravě a nabízím jednoduchá řešení,“ prohlásil v pořadu Interview na ČT 24.

Nový ministr dopravy v ČT: Končící vláda je vládou nenávidějících se nepřátel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok s prezidentem Milošem Zemanem

Žák zdůraznil, že jeho oslovení nebyla vůle prezidenta Miloše Zemana, s nímž se zná už prý bezmála dvacet let. „Oslovil mě pouze pan Rusnok. Neváhal jsem a nabízenou pozici jsem ihned přijal,“ podotkl. I když není jasné, jak dlouhé trvání bude Rusnokova vláda nakonec mít, on je dle svých slov schopen vypořádat se s mandátem na měsíc i na rok.

Na české politické scéně se podle jeho názoru stalo zvykem, že politika se omezila na získání jednoho či dvou poslanců na svou stranu a následné převálcování opozice. „Zeman je mistrem nečekaných řešení, ukázal, že se politika může dělat i jinak,“ chválil prezidenta. On sám je prý odborníkem, kterého Zeman čas od času oslovuje, když potřebuje zkonzultovat otázku z oblasti dopravy a infrastruktury.

Vláda zvládla jen samé krize

Za problémy v ministerstvu dopravy může podle Žákových slov řevnivost odstupující vlády, která zvládla vyrábět jen jednu krizi za druhou. „Když poslouchám slova pana Kalouska, on přímo implikuje repliku, že jeho vláda byla vládou vzájemně se nenávidějících nepřátel,“ uvedl na adresu odcházejícího ministra financí a dodal, že za takových podmínek pochopitelně žádné dobré dílo vzniknout nemůže.

„Naším největším problémem není jen korupce, ale nekompetentnost a neodbornost lidí, kteří spravují věci veřejné v tomto státě. Uvidíme, jestli se této vládě podaří alespoň nastartovat malý trend, a to ten, že z odborníků se stanou veřejně známí lidé,“ zadoufal.

Návrat k normálnosti

A jaké priority si stanovil budoucí ministr dopravy pro svůj rezort? Především prý návrat k normálnosti, tedy aby ministerstvo začalo plnit funkce, které má a za které je zodpovědné. V současné době tomu tak podle něj bohužel není.

„Budeme bombardovat Parlament množstvím pozitivních návrhů. A nebude to mít s námi jednoduché, ale na řádnou správu sněmovnu zase tolik nepotřebuji,“ dodal. O bezchybný výkon správy prý usiloval i v pozici náměstka ministra dopravy. „Vyděsil jsem pražské kmotry natolik, že se mě museli zbavit,“ prohlásil. Důkazy prý žádné nemá, ale je to prý naprosto evidentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…